BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külker - A sógorok felé javítottunk, pörög a gépipar

Miközben tovább nőtt, sőt rekordtöbbletet termelt az első fél évben a magyar külkereskedelem, tovább mérséklődött a kivitel dinamikája – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Az aktívum 3,854 milliárd euróra rúgott június végén, ez valamivel több mint egymilliárddal jobb a 2010 hasonló időszakában regisztrált értéknél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az év hátralévő részében további lassú egyenlegjavulásra számít, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál. Elemzők is egyetértenek azzal, hogy az idén rekordtöbblet várható a külkereskedelemben – értékét 6,5-6,6 milliárd euróra prognosztizálják, ami egymilliárdnyival meghaladja a tavalyit.

Ez ugyan jó hír, de az már jóval kevésbé az, hogy már a válság után a gazdaság talpra állásában jelentős szerepet játszó exportot is utolérni látszik az iparban már korábban megjelenő jelentős lassulás. Miközben ugyanis az első hathavi exportdinamika még – euróban számolva – 18,2 százalékos volt, ez úgy alakult ki, hogy a havi ütem júniusban már csak 3,1 százalékig kúszott fel. Az adat kifejezetten gyenge, még az ugyancsak lassúnak számító 3,8 százalékos havi importnövekedési ütem is meghaladja, azaz hosszú idő után ismét az import felé nyílt ki az olló. Igaz, az első hathavi importdinamika még 16,5 százalékos. Ráadásul minden jel arra mutat, hogy a dinamika lassulása (mindkét irányban) tovább folytatódhat. Hiszen gyenge a külső konjunktúra, illetve nem megy a gazdaság szekere, azaz a belső kereslet sem fejt ki húzóhatást.

Rendkívül dinamikusan, közel 40 százalékkal nőtt az ázsiai exportunk értéke, ugyanakkor az onnan származó importunk visszaesett, ennek eredményeként az Ázsiával szembeni deficitünk 1044 millió euróval csökkent. Ugyancsak javult az egyenlegünk az EU-val: 255 millió euróval, 5,5 milliárdra nőtt az aktívumunk az első fél évben. A 2004-től csatlakozott tagállamokkal (EU11) nőtt a többletünk (2,2 milliárd euró), viszont a régi tagállamok (EU15) viszonylatában csökkent (3,3 milliárd euró).

Az egyes országokat tekintve az Ausztriával, Lengyelországgal, Dél-Koreával, Szingapúrral, Törökországgal és Romániával szembeni egyenlegjavulásra, illetve az Oroszországgal, Hollandiával és Nagy-Britanniával szembeni egyenlegromlásra hívta fel a figyelmet a tárca. A KSH számaiból az is kiderül, hogy a forgalom áruszerkezetét tekintve a legfontosabb fejlemény a gépek, szállítóeszközök termékcsoport többletének 1,2 milliárd eurós bővülése, ami így 6,1 milliárdot ért el. Az átlagosnál nagyobb mértékben bővült a közúti járművek és az általános rendeltetésű ipari gépek kivitele, illetve behozatala is.

Figyelemre méltó még az élelmiszer-ipari export dinamikus bővülése, illetve egyenlegjavulása (224 millió euróval, 960 millióra). A feldolgozott termékek árufőcsoporton belül a gyógyszerek 93 millió eurós egyenlegjavulást, míg az energiahordozóknál 545 millió eurós deficitnövekedést regisztrált a hivatal az első fél évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.