BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyelnék a veszteséget, de fertőzésveszélytől tart az EU

A Handelsblatt információi szerint az Európai Unió nem nem utasítja el a görög adósság csökkentését. A német bankok ezzel meg tudnának birkózni, a fő félelem Portugália és Spanyolország megfertőzésének veszélye.

Ahogy a német üzleti körök lapja az Európai Bizottság köreiből értesült, a görög adósság csökkentése már nem ütközik elutasitásba. Már vannak olyan megfondolások, hogy felezzék meg a görög államadósság összegét, amely a GDP 170 százalékának felel meg.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy uniós körökben már nem ütközik merev ellenállásba a GDP 170 százalékára rúgó görög adósság egy részének leírása. Egy magasrangú tisztviselő állítása szerint 2012 nyarán az érintett bankok jelentősen csökkentenék az általuk birtokolt görög államkötvények mennyiségét. A lap szerint a német pénzpiac képes megbírkózni egy akár 50 százalékra rúgó görög adósságleírással, mert a bankok már a második negyedévben is jelentős kiigazításokat hajtottak végre.

Csupán a két legnagyobb német hitelintézet, a Deutsche Bank és a Commerzbank 155 millió, illetve 760 millió euró csökkentést állítottak be a mérlegbe. A hivatalos kommunikáció szerint a német bankok elutasítják a magánszféra nagyobb részvételét a görög mentésben, Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója nemrég úgy fogalmazott: ha ismét kinyírjuk Pandora szelencéjét, csak további időt veszítünk. További segítségnyújtás helyett inkább a megszorító intézkedések gyors véghezvitelére kéne koncentrálni – szögezte le Ackermann.

A bankok igazgatóságánál azonban a nagy félelem nem Görögország miatt jelentkezik, hanem amiatt, hogy fertőzés érheti Portugáliát és Spanyolországot - hangoztatta egy frankfurti bankmenedzser. Azon kívül a tengerentúli befektetők reakcióit is nehéz megbecsülni. Ha Görögország de facto csődbe kerül, akkor a portugál és spanyol papírokba történt befektetések is meginognak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.