BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a svájci jegybank: Tovább gyengíthetjük a frankot, ha…

Az SNB elkötelezett az 1,2-es minimális célárfolyam tartása mellett, és a svájci frank további gyengülését szeretné elérni. Amennyiben deflációs veszélyeket lát a központi bank az erős frank miatt, úgy további lépéseket tesz.

Korlátlan mennyiségben hajlandó devizát vásárolni a Svájci Nemzeti Bank (SNB), és megvédeni a szeptember 6-án meghatározott 1,2-es euró/frank minimális célárfolyamot. A központi bank negyedéves jelentésében emlékeztet, továbbra is nulla százalék a három hónapos Libor, és jelentősen 200 milliárd frank felett áll a bankok látra szóló betéte. Ezeket az intézkedéseket hozta a svájci jegybank, mert a svájci gazdaságot „akut” veszélyek fenyegették és a frank erőteljes túlértékeltsége deflációs kockázatot jelentett.

Az 1,2-es minimális árfolyam bevezetése óta az alpesi deviza e szint felett tartózkodik, azonban az SNB kiemelte, „tovább kell gyengülnie”. Emlékezetes, augusztusban az alpesi deviza közel járt a paritáshoz az euróval szemben, a jegybank minimális árfolyamküszöbének bejelentése előtt pedig 1,1-nél állt az euró/frank árfolyam. Az SNB közleményére pillanatok alatt 1,2-re szakadt a frank, és azóta sem támadta meg a piac az árfolyamot, még igen zivataros nemzetközi befektetői hangulatban sem.

Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, az SNB további intézkedéseket fog hozni, hangsúlyozta jelentésében a központi bank. A globális gazdasági növekedés a második negyedévben jelentősen lassult. A fejlett gazdaságok kilátásai „jelentősen” romlottak.

A svájci gazdasági aktivitás az erős alpesi devizától és a lanyhuló külső kereslet miatt szenved. Az SNB arra számít, hogy a gazdaság a második félévben megtorpan. Az idei év egészében 1,5-2 százalékkal bővülhet a gazdaság, amelynek oka, hogy az első félévben kedvezően alakultak gazdasági fejlemények. A minimális árfolyam bevezetése nélkül jelentős lenne a recesszió veszélye.  A jövőbeli kilátásokat nagy bizonytalanság övezi és a globális pénzügyi rendszer kockázatai felerősödtek. A romló növekedési kilátások és a fejlett gazdaságok költségvetési problémái negatívan befolyásolják a pénzügyi piacokba vezetett bizalmat világszerte.

Az SNB előrejelzése szerint az infláció 0,4 százalék lehet idén, míg jövőre 0,3 százalékos deflációt vár a központi bank. A romló gazdasági kilátások és a svájci frank felértékelődése növelte a „lefelé mutató kockázatokat” az infláció tekintetében. Még 2013-ban is csak 0,5 százalékos inflációra számít az SNB, amely elmarad a központi bank 2 százalékos céljától. Az előrejelzés nulla százalékos Libor célértéken alapul, és az alpesi deviza további gyengülésén. Hangsúlyozzák, az árstabilitásra nehezedő kockázatot jelent, ha a frank nem gyengül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.