BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrottak a termelői árak

Folytatódott az árcsökkenés az iparban, egy százalékkal maradtak el a szektor termelői árai az egy évvel korábbitól júliusban, miközben az előző havit 0,3 százalékkal meghaladták – közölte a KSH.

 Júniusban ugyancsak egyszázalékos volt az árcsökkenés, az első hét hónap átlagában viszont így is 3,4 százalékos volt az áremelkedés, mert az év elején még 6-7 százalékos havi adatokat tett közzé a hivatal.
A nyomott árakért a gyenge kereslet mellett még mindig az éves összehasonlításban az euróhoz és a dollárhoz képest erősebb forintárfolyam felelős.

A hazai fizetőeszköz a 2010. júliusi árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 5,7, a dollárhoz viszonyítva 15,7 százalékkal erősödött. Igaz, egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,3, az amerikai dollárhoz képest 1,1 százalékos gyengülés volt a KSH szerint. Az exportárak azonban 0,3 százalékkal mérséklődtek június óta, éves szinten pedig 4 százalékot estek. A belföldi árnyomás valamivel magasabb, 3,4 százalékos volt, a hazai eladások áremelkedése már kismértékben a fogyasztói árak növekedését is meghaladja.

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal ugrottak meg az árak, miközben a nyersanyagok terén már csökkenő tendenciát láthattunk. A kőolaj alapú ágazatokban azonban még jócskán érezteti hatását az olajár emelkedése, de az élelmiszeriparban is meglátszik az alapanyagok korábbi drágulása. Ám szakértők szerint ez a drágulás már lecsengőben van, ehhez a gyengülő globális konjunktúra is hozzájárul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.