BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ment meg minket a Mercedes és társai? - Kiábrándító adatok

Ismét kiábrándító beruházási számokat adott ki a KSH, 6,5 százalékos zuhanásról számolt be az idei második negyedévről éves alapon, míg szezonálisan kiigazítva 2,4 százalékos volt a hanyatlás az első három hónaphoz képest.

 Az elemzők többsége kedvezőbb adattal számolt, az év elején még olyan prognózisokat adtak ki, amely óvatos emelkedést várt az idei évre. Ez viszont egyre távolabbinak látszik, hiszen az első fél év 4 százalékos esést mutatott. A gyenge GDP-, illetve építőipari adatok tükrében azonban várható volt, hogy az első fél évben még nem lehetett növekedés
az invesztíciókban. Ezzel viszont már 2006 óta csökkenő a tendencia, amely csupán rövidebb időszakokra ért el stagnálást.

A feldolgozóipar húzta a beruházásokat a második negyedévben is, a nagy autóipari bővítéseknek köszönhetően 20 százalék felett nőtt az előző esztendő azonos időszakához képest a szektor mutatója. A legtöbb egyéb ágazatban azonban csökkenés volt, a legnagyobb az informatikai szektorban, ahol 30 százalékot meghaladó mínusz volt. A nagyobb súlyú iparágak közül a legnagyobb hanyatlás a szállításoknál és az ingatlanügyekben történt.

Előbbi oka, hogy az autópálya- és vasútépítésekben jelentős hanyatlásról számolt be a hivatal, az ingatlanszektor pedig továbbra is a padlón lévő lakásépítési kedvet tükrözi. A berendezések terén 4,5 százalékkal élénkebb bővítés látható, viszont az építéseknél 13,7 volt a zuhanás.
A három nagy autóipari beruházás és az ezekre ráépülő beszállítók egyelőre csak elszigetelt hatást fejtettek ki a gazdaságra.

A gyenge kereslet, a drága és nehéz hitelhez jutás egyelőre gátolja a növekedés belső motorjainak beindulását. A lakáskereslet sem mutatja fordulat jeleit, szinte csak annyi ingatlant lehet értékesíteni, amenynyit a készpénzes vevők keresnek. Hiába növekedett a lakosság jövedelme, azt a dráguló svájci frank nagyjából fel is emésztette.

Rossz bőrben a gazdaság

Visszavette növekedési prognózisát a GKI, a legutóbb érkezett kiábrándító adatok után már mindöszsze 1,7 százalékos GDP-bővülésre számít a kutatóintézet. A beruházásoknál pedig éves átlagban 2 százalékos zsugorodást vetítenek előre, ez azt jelenti, hogy a második fél évben már pozitív negyedéves adatokra számítanak a szakértők.

Az ipar teljesítménye az idén 5 százalékkal emelkedhet, miközben az építőipar 8 százalékkal eshet vissza a prognózis szerint.

Az ipar teljesítménye az idén 5 százalékkal emelkedhet, miközben az építőipar 8 százalékkal eshet vissza a prognózis szerint. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.