BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó szerint továbbra sem lesznek megszorítások

A Fidesz elnöksége támogatásáról biztosította a kormány politikáját az államadósság csökkentésének fontosságára tekintettel - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán Hajdúszoboszlón.

A párt vezető testülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euró válság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz; támogatják a kormány törekvéseit az adósságállomány csökkentése, ezzel az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében, s azt, hogy továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára - mondta a szóvivő az elnökségi ülés szünetében, a Hotel Béke előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Ezek nem megszorítások?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap elmondta, előrehozzák a jövedéki adó emeléseket, amelyek eddig a 2012-es költségvetésben szerepeltek: 50 százalékkal emelkedik a játékadó, 1 milliárd forintos pluszbevételt hozva. 7 százalékkal emelik a dohánytermékek adóját, ez 5 milliárd pluszt jelent, az alkohol termékek adója pedig 5 százalékkal emelkedik. Ezen belül az aromázott termékek adója 50 százalékkal nő, 1 milliárd plusz bevételt hozva.

A gázolaj adója 97-ről 110 forintra emelkedik, 3 milliárdra forintot hozva. Ennek magyarázataként Matolcsy György közölte: szűkíteni akarják a benzin és a gázolaj jövedéki adója közötti rést, ez indokolja, hogy most nem emelkedik a benzin adója. További 40 milliárd forint megtakarítására készül a kabinet idén az államigazgatásra vonatkozó teljes - eredetileg a jövő évre tervezett - beszerzési stop miatt.

A gázolaj jövedéki adójának mintegy 13 forintos emelése, az áfát is beleszámítva, több mint 16 forinttal drágítja az üzemanyag literenkénti kiskereskedelmi árát, az emelés más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban.

Matolcsy György pedig levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.