BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vizsgálók nem lelkesek, de megkaphatja a hitelt Athén

Befejezték a Görögországnak nyújtott mentőcsomag keretében tartott országvizsgálatot az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői - tájékoztattak szerdán a nemzetközi szervezetek, az úgynevezett trojka képviselői.

A trojka közleménye szerint a minisztériumi szakemberekkel megállapodás született az ország gazdaságának helyreállításához szükséges gazdasági és pénzügyi intézkedésekről.

A szakemberek szerint Görögország nem teljesíti idei évre vonatkozó hiánycélját, egyrészt a vártnál alacsonyabb növekedés, másrészt pedig egyes vállalt reformok végrehajtásának elmaradása miatt. Tájékoztatnak ugyanakkor, hogy a meghozott intézkedések - határozott végrehajtásuk mellett - elegendőek lehetnek a 2012. évi cél betartásához.

A nemzetközi szervezetek szakemberei szerint további intézkedések válhatnak szükségessé a mentőprogramban vállalt 2013-2014. évi célok teljesítéséhez. Ezekkel 2012 közepén kellene előállnia Athénnak középtávú költségvetési stratégiájának felülvizsgálatakor.

A vizsgálatot lefolytató közgazdászok szerint a 2011. évi privatizációs bevétel "jóval elmaradhat" a tervezettől. Ezt egyrészt a privatizációs folyamat előkészítésének késlekedése, illetve a valamelyest kedvezőtlenebb piaci körülmények is magyarázzák. A trojka képviselői üdvözlik ugyanakkor az állami privatizációs alap létrehozását. Kiemelik: a kormány továbbra is elkötelezett a 35 milliárd eurós, az elkövetkező három évre vonatkozó privatizációs bevételszint elérése mellett, és a siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a privatizációs alap működésére ne hasson politikai nyomás.

A trojka képviselői a közleményben kiemelik: a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet, mint amire júniusban számítani lehetett, így csak 2013-tól várható gazdasági növekedés. Mint írják, egyelőre nincs jele a befektetői hangulat javulásának, többek között amiatt, hogy az ország által vállalt reformok még nem érték el az ehhez szükséges "kritikus tömeget". Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a kivitel növekedése - jóllehet alacsony bázisról, de - elindult, miközben az egységnyi munkaerő-költség is mérséklődött.

A szakemberek szerint Görögország fontos lépéseket tett, különösen a költségvetési konszolidáció területén. A hiány további, a társadalom számára elfogadható módon való lefaragásához, illetve a kilábalás folytatásához azonban nélkülözhetetlen, hogy a hatóságok nagyobb súlyt helyezzenek a strukturális reformokra a közszférában és a szélesebb értelemben vett gazdaságban egyaránt.

A trojka képviselői arról tájékoztatnak, hogy a görög mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletét (ebből 5,8 milliárd eurót az euróövezeti tagállamok, míg 2,2 milliárd eurót az IMF áll) november elején folyósíthatják, azt követően, hogy az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup, illetve az IMF jóváhagyta jelentésüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.