BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Már most visszaeshetett a magyar gazdaság!

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 1,3 százalékkal visszaesett – írja gyorsjelentésében a KSH.

„Az adatok jelentősen elmaradnak a várakozásoktól, a havi mutatók pedig erősítik azon várakozásokat, hogy a GDP negyedéves alapon már az idei harmadik negyedévben csökkenhet” – hangsúlyozta elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Míg a járműgyártás még feltehetően jól teljesített, az elektronikai és telekommunikációs berendezés gyártás területén visszaesés figyelhető meg. A külső kereslet látványosan lassult, miközben a belső kereslet továbbra sem tért magához, így a következő hónapokban igen szerény növekedésre lehet számítani, ami alól a decemberi adat lehet kivétel a kifejezetten alacsony bázis hatására” – vélekedett Suppan.

Úgy látja, 2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6,5 százalékra gyorsulhat.

„A régió lassulásával párhuzamosan a magyar ipari termelés is visszaesést produkált augusztusban a KSH által ma publikált eredmények alapján. Mivel a gyenge belső fogyasztás és a beruházások stagnálása miatt a hazai gazdasági növekedés húzóágazata már jó ideje az exportra termelő ipar, így a mostani adatok egyértelműen alátámasztják az elmúlt hetekben lefelé módosított rövid és középtávú GDP előrejelzéseket” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A további hazai kilátások egyelőre vegyesnek mondhatóak, mivel az egész európai régióban a gazdasági növekedés lassulása tapasztalható, ez pedig elsősorban a visszafogott német ipari növekedésen keresztül a hazai ipari termelésre is nagymértékben kihat. A negatív képet a folyamatban lévő nagy autóipari beruházások árnyalhatják, mivel ezek exportra gyakorolt hatása jövőre már az országos statisztikában is megmutatkozik majd, kompenzálva ezzel a gyenge nemzetközi gazdasági növekedés exportra gyakorolt hatását” – tette hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.