BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar: A jelek szerint a pincénél is van lejjebb

Augusztusban az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 12,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal volt magasabb, az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint továbbra is csökkenést mutat az építőipari termelés trendje, s az építőipar minden területén termeléscsökkenés figyelhető meg. A visszaesést a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése okozta. A KSH adatai szerint augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A termelés augusztusi, 12,3 százalékos mérséklődésen belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az egy évvel korábbihoz mérten, az épületek építése 21,5 százalékkal, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal. A közlemény szerint augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH szerint a jelentős csökkenés oka részben az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázis volt.

Az egyéb építmények ágazat termelése 1,3 százalékkal, a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 3,1 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól.
   
Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások csaknem egynegyedével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.