BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajszálra vagyunk a recessziótól

Miközben Magyarországon is recesszióközeli állapotra utal a beszerzési menedzserindex (BMI) szeptemberi értéke (50,8), addig Európa más országaiban sincs ok a derűlátásra.

Az euróövezetben az augusztusi 49 pontról 48,5-re mérséklődött a mutató, amely második hónapja van 50 alatt. Még Németország gazdasága is holtpontra jutott az 50,3 pontos BMI értékével. A feltörekvő európai térségben a legjobb teljesítményt nyújtó két államot is elérni látszik a világgazdaság lassulása: két éve a legkisebb mértékű bővülést jelzik a cseh és a lengyel BMI-k is (52,3, illetve 50,2, de másként számolják, mint a magyart).

Ami a magyar részleteket illeti: tavaly július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. A mostani érték 2010 szeptember óta a második legalacsonyabb. A szeptember havi index egyébként 0,7 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.