BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a forró új teória arról, mi következik a gazdaságban

A hitelválság bizalmi válságot okozott a piacokon, ami alaposan rányomta a bélyegét az augusztusi makroadatokra. A Business Insider saját bevallása szerint tudja, mi vár a gazdaságra, vagyis, hogy miért nem lesz olyan rémes a visszaesés, mint egyesek gondolták.

Mostanra a neves közgazdászok jó része W alakú recesszióra számít, köztük az ECRI neves vezetője, Lakshman Achuthan is, viszont – hangsúlyozza a Business Insider – egyre többen látják úgy, hogy ez a második visszaesés mégsem lesz olyan szörnyű. Ezek közé tartozik a Goldman elemzője, Han Hatzius is, aki a közelmúltban afféle stressztesztnek vetett alá a gazdaságot, hogy megtudja, mennyi rosszra számíthatunk.

Véleménye szerint, bár fennáll az újabb recesszió lehetősége, ez enyhébb lesz, mégpedig az alacsony ciklikus aktivitás és készletek okán. Leegyszerűsítve: a már eleve alacsony gazdasági aktivitás hatására a második visszaesés mértéke a GDP 1,5 százalékáig terjedhet a Hatzius féle legrosszabb forgatókönyv szerint, ami nem is olyan rémes.

A Business Insider szerint az elmélet helyességét elsősorban az amerikai ingatlanpiaci adatok támasztják alá: az ingatlanállomány értékvesztése és az ingatlanpiaci befektetések összértéke jelenleg olyan alacsony szinten van, mint utoljára 1975-ben, vagyis nehezen elképzelhető, hogy a helyzet tovább romlik. Eközben a friss építőipari és autóipari adatok meglepően jól alakultak az utóbbi időben, ami arra utalhat, hogy egyes szektorok annyira rémes állapotban vannak, hogy képesek javulást elérni, még ha ez egyelőre nem is látszik az éves adatokban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a két kiemelt ágazat hosszú távon fejlődésre van ítélve, hiszen a népesség nő, vagyis elvileg egyre több házra és autóra lesz szükség, ellentétben például a svájci óra gyártással.

A két fennmaradó kérdés: ezek az alapvető ágazatok képesek-e egyensúlyozni a többi terület gyengélkedését, illetve mi történik, ha az európai bankrendszer újabb, váratlan sokkot él át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.