BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krugman: Miért hitt az EU a bizalom tündérben?

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász leszögezi: az uniós vezetők még a saját, kicsi és nyitott gazdaságaik számára megfelelő válságkezelő politikákat sem tudtak kidolgozni, nemhogy az EU egészében alkalmazható stratégiákat.

Wolfgang Munchau a Financial Timesban megjelenő elemzésében úgy érvel; az EU vezetői azért nem találtak eddig megoldást a válságra, mert mindannyian a saját, kicsi és nyitott gazdaságaikban gondolkoznak, holott az EU egésze egy nagy, zárt gazdaság. Mint hogy a közgazdászaik által alkalmazott modellek is kicsi gazdasághoz valóak, a krízis nem oldódik meg.

Paul Krugman blogján azt állítja, Munchau teóriája helyes, de az elemző nem elég szigorú Brüsszellel. A közgazdász emlékeztet arra, hogy az adósságválság kezdetén elvégzett számításai szerint a koordinált válságkezelő intézkedések költsége kétszer akkor, mint ha országonként számítanák ki a szükséges intézkedéseket, a határon átívelő hatások nélkül. De – teszi hozzá Krugman – az EU vezetői még az országhatárokon belül alkalmazható stratégiákat sem voltak képesek kidolgozni, ehelyett a fantázia közgazdaságban gondolkoztak, ahol a bizalom tündér elterjeszti a fiskális megszorításokat.

Krugman hozzáteszi: a közgazdászok szeretik az olyan elméleteket, amelyek szerint az okos egyének egyenként okos döntéseket hoznak, de közösségként az eredmény ostoba lesz. Azt pedig még jobban szeretik, amikor erre közös gazdaságpolitikát lehet alapozni. Csakhogy a valóságban a működésképtelen gazdaságpolitikát általában már egyéni, azaz egy-egy ország szintjén sem jók. "Az európai bolondság magja tehát a rossz gazdaságpolitika" – fejezi be blogját Krugman.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.