BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: Magyarország recesszióba kerül jövőre

A romló külső környezet miatt jövőre várhatóan meredeken lassul a közép-európai hármak - Magyarország, Lengyelország és Csehország - gazdasági növekedése, sőt Magyarországon most már valószínűsíthető az újabb recesszió - jósolták keddi előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - 2012-re szóló prognózisa szerint a három közép-európai gazdaság sem immunis az euróövezeti válságra, és "a legjobb esetben is" a növekedés lelassulása várható az exportkereslet gyengülése miatt. A szoros pénzügyi kapcsolatok azonban azt jelentik, hogy ennél "sokkal rosszabb" következhet akkor, ha az euróválság átterjed a nyugat-európai bankokra. A Capital Economics szerint ebben az esetben egészen új helyzet állna elő, és az ennek következtében kialakuló recesszió vetekedne a 2008-2009-essel.

Mindent egybevetve a ház londoni közgazdászai azt jósolják, hogy 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos - a 2009-ben mértnél is lassabb - lesz a gazdasági növekedés, Csehország hazai összterméke 0,7 százalékkal bővül, Magyarországon ugyanakkor a cég 0,5 százalékos visszaesést vár jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.