BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a külkereskedelem

Két hónapos lassú dinamika után augusztusban ismét szárnyalt a külkereskedelem: euróban számolva az export 13, az import 13,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előzetes adatok azt mutatják: az import havi növekedési üteme magasabb volt az exporténál, ám az első nyolc hónapban összességében továbbra is gyorsabb volt a kivitel dinamikája, és komoly aktívum halmozódott fel. A nyolchavi többlet 4,7 milliárd euró, ami azt is jelenti, hogy ha az eddigi eredményeket vetítjük ki az év hátralévő négy hónapjára, akkor a külkereskedelmi forgalom többlete az év végén meghaladhatja akár a 6,2 milliárd eurót is.

Kérdés ugyanakkor, mi történik a következő időszakban. Más szóval, mennyire volt csak kisiklás a júniusi és a júliusi gyenge külkereskedelmi adat. A pénteken megjelenő gyorsjelentés számol be az augusztusi ipari teljesítményről, ami bizonyos következtetések levonására alapot adhat majd. Ami tény: az első hét hónapban az ipari teljesítmény volumene 7, az ipari exportértékesítés 10 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a júliusi exportrendelések 8 százalékkal elmaradtak az előző év hetedik hónapjának adatától.

Augusztusban – első becslés szerint – a havi kivitel értéke 6,43 milliárd euróra rúgott, a behozatalé ettől 492 millióval elmaradt. Az aktívum egyébként 47,4 millió euróval jobb csupán a tavaly augusztusinál. Az augusztusi kivitel 74, a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.