BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb forduló, változatlan feszültségekkel

Úgy kerülhet ismét a kormány elé a gazdasági kamarai rendszert megújítani hivatott törvények tervezete, hogy majdnem minden, korábban feszültséget okozó kérdőjel megmaradt.

„Ha a kormány azt várja el a kamarai rendszertől, hogy elősegítse az átláthatóság, a fekete gazdaság visszaszorításának, az olcsóbb állami szolgáltatások biztosításának, a bürokrácia leépítésének a céljait, akkor egységes kamarai rendszert kellene létrehoznia.” Ezt Radetzky Jenő, az MKIK alelnöke, egyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közölte lapunknak arra az értesülésére reagálva, hogy holnap kerül ismét a kormány elé a gazdasági kamarai rendszert megújítani hivatott törvény tervezete. Pontosabban két tervezet: egy a kereskedelmi és iparkamarákról, s egy a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszer-gazdasági kamaráról. Azaz: messze nem látszanak egy egységes gazdasági kamarai rendszer kialakulásának a körvonalai. Pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagságának a körében jelentős többségben vannak azok, akik szerint egyetlen kamarára lenne szükség Magyarországon, olyanra, amelyben – alelnökök irányításával – egyforma súllyal képviseltetnék magukat a különböző ágazatok, beleértve az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot, állítja Radetzky.

Ráadásul – mint megtudtuk – úgy futnak neki ismét a kamarai törvénynek, hogy a két tervezet között továbbra is megmaradtak az ellentmondások, feszültségek. Pedig nyáron a kormány éppen ezek miatt dobta vissza a tervezetet a felelős nemzetgazdasági, illetve vidékfejlesztési tárcának. Azt megelőzően több szakmai szervezet is tiltakozott több, az agrárkamrai törvény tervezetében foglalt pont ellen.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.