BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra veszélyes szinten az olasz kötvényhozamok - Berlusconi túlélheti a szavazást?

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pénteken bizalmi szavazással szembesül a parlamentben, s ez dönti el, vajon van-e még továbbra is elegendő támogatása ahhoz, hogy tovább kormányozhassa Olaszországot az egyre mélyülő európai adósságválság közepette.

"Úgy véljük, hogy Berlusconi túléli a szavazást" -  írta befektetőknek küldött feljegyzésében Fabio Fois, a Barclays Capital londoni közgazdásza.  Ám szerinte a szavazás kimenetelét a szokásosnál nagyobb fokú bizonytalanság árnyékolja be, mert a hatalmon lévő koalíción belüli növekvő ellenállás valószínűleg erodálja (Berlusconi) parlamenti többségét.

Eközben a befektetők továbbra is megválnak az olasz államkötvényektől, még azt követően is, hogy az európai központi bank augusztus 8-án elkezdte a felvásárlását a növekvő hitelezési költségek megfékezésére.

Az olasz tízéves lejáratú kötvény hozama már a hatodik napja emelkedik, és Rómában pénteken délelőtt 5,864 százalékot ért el. Ez a legmagasabb szint augusztus 5-e óta, amikor az olasz miniszterelnök 54 milliárd euró összegben olyan megszorító intézkedéseket jelentett be, amelyek meggyőzték az Európai Központi Bankot, hogy támogassa Olaszországot.

Emlékezetes, a megszorítás volt a feltétele annak, hogy az EKB olasz állampapírokat vásároljon, megvédve az államot a hitelfelvételi költségek emelkedésétől; szélsőséges esetben akár el is lehetetlenülhetett volna az ország finanszírozása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.