BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál gyorsabban növekedett a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az idei a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalék volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján. A gazdaság teljesítménye az I-III. negyedévben 1,8 százalékkal bővült.

Az elemzői várakozásoknál (0,8-1 százalék) gyorsabban, azonban a várakozásainkhoz (1,3 százalék) közeli mértékben, 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP a harmadik negyedévben, az előző negyedévhez képest a növekedés 0,5 százalék volt – kezdte kommentárját Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Kedvező, hogy a negyedéves alapú, illetve a szezonálisan és munkanaphatásokkal kiigazított növekedés az első és a második negyedévben gyorsabb volt a korábban közöltnél, ami feltehetően a várnál nagyobb mezőgazdasági kibocsátásnak köszönhető” – vélekedett az elemző.

„Negyedéves alapon az ipari termelés újra gyorsult, míg kéthavi adatok (július-augusztus) alapján az építőipar és a kiskereskedelmi forgalom marginális növekedést mutatott. A hazai GDP-t továbbra is az export húzta, azonban feltehetően a fogyasztás a magán-nyugdíj pénztári hozamok elköltése miatt stabilizálódott, míg a beruházásokat egyes nagy feldolgozóipari beruházások javíthatták, bárt ez utóbbi éves szintén még valószínűleg visszaesést mutatott” – emelte ki Suppan Gergely.

„A külső konjunktúra egyértelmű lassulása és a hazai megszorítások miatt a következő negyedévekben jóval gyengébb eredményekre lehet számítani. A negyedik negyedévben bázishatás miatt hasonló mértékű lehet az éves növekedés, így az idei évre 1,7 százalékos növekedésre számítunk” – tette hozzá.

A jövő év elején tovább lassul a növekedés, amit részben ellensúlyoz a kecskeméti Mercedes üzem termelésbe helyezése, így 2012-ben 0,8 százalékos, majd 2013-ban enyhén gyorsuló, 1,9 százalékos GDP növekedésre számítunk, zárta kommentárját Suppan.

A KSH szerint a növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt.

A KSH módosította a tavalyi éves GDP növekedést 1,2 százalékról 1,3 százalékra. A felülvizsgálat szerint a korábban közölt stagnáláshoz képest Magyarország GDP-je 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben a megelőző negyedévhez képest, és 1,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly a harmadik negyedévben kiigazítás nélkül a gazdasági növekedés 1,8 százalék volt, ami megegyezett a naptári hatás kiszűrésével mért adattal. Szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat szerint a GDP 2,5 százalékkal nőtt 2010 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A tavalyi második negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,7 százalék volt.

„A konszenzusnál jobb adatot az okozhatta, hogy szeptemberben a vártnál magasabb volt az ipari termelés és a külkereskedelmi mérleg, miközben az augusztusi kiskereskedelmi forgalom is jobb volt a vártnál és ebben a hónapban a munkanaphatás is segített” – vélekednek az Erste Bank elemzői.

"Nem tartjuk valószínűnek, hogy a 0,5 százalékos negyedéves bővülési ütem fenntartható lesz a következő negyedévekben is. A gyenge forint, a további, esetlegesen a vártnál nagyobb európai költségvetési kiigazítások, valamint annak a kockázata, hogy a hazai kormányzat is további kiigazításokra kényszerül, rányomja a bélyegét a kilátásokra” – mutatnak rá.

Hozzáteszik, ezek pedig amúgy sem túl rózsásak, hiszen például a hitelezés felfutására jövőre sem számíthatunk (pedig már a régiós országok legtöbbjében a hitelexpanzió újraindult), miközben a kormány már így is a GDP több mint 2,5 százalékát kitevő költségvetési kiigazítást fog véghezvinni 2012-ben (a hivatalosan jelzett kiigazítás még ennél is nagyobb).

„Ami támogatja jövőre a növekedést, az a Daimler gyár termelésbe állása, valamint az Audi, az Opel és a Hankook cégek hozzájárulása, de ezek együttesen is csak arra lehetnek képesek, hogy jövőre elkerüljük a recessziót. 2011-re éves áltagban 1,6 százalékos, jövőre 0,2 százalékos növekedést várunk”, zárul az elemzés.

„A hazai előzetes harmadik negyedéves GDP számok sokkal jobbak lettek a piaci várakozásoknál, 0,8 százalék helyett 1,4 százalékkal javult a nemzeti össztermékünk, ami egyébként enyhe lassulás a második negyedéves 1,5 százalékos érték után” – írta Karsai Péter.

A Commerzbank közgazdásza kiemelte: a jobb GDP számokra alig reagált a piac, számottevő forinterősödésnek nyoma sincs. „316 körül indul a nap, és továbbra is esélyes az újabb csúcsdöntés, főleg, ha az eurózónából negatív hírek érkeznének” – vélekedett Karsai Péter.

Szintén friss KSH adat, hogy az ipari termelés volumene 2011 szeptemberében 3,0 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához képest, a növekedéshez elsősorban a járműgyártás eladásainak bővülése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá.

Az előző év szeptemberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az ipar termelése az előző havit -szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - 3,9 százalékkal haladta meg szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában.

A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá. Az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése - közölte a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.