BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó is, meg nem is - Jelentett a KSH

Az ipari termelés volumene augusztushoz képest 3,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint szeptemberben. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index szerint egyaránt.

Az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakával összehasonlítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján kedden.

Az előző hónaphoz viszonyított jelentős növekedés ellenére - az export kereslet alakulásával összefüggésben - az ipari termelés bővülése továbbra is alacsony - olvasható a KSH előzetes jelentésében.

Az ipari kibocsátás augusztusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, a munkanaphatással kiigazítva pedig 0,4 százalékkal mérséklődött tavaly augusztussal összevetve. Kiigazítatlan adatok szerint 4,5 százalékos volt az ipari termelés éves növekedése augusztusban, az év első nyolc hónapjában pedig 6,7 százalékkal volt nagyobb az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában. 

A várakozásokat jóval felülmúlva szeptemberben 3 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évihez képest, míg 3,9 százalékkal az augusztusihoz képest. Az ipari új megrendelések és a rendelésállomány augusztusi megugrása, illetve a szeptemberi beszerzési menedzser index is javulást vetített előre – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A következő hónapokban azonban a külső kereslet jelentős lassulása miatt gyenge teljesítményt nyújthat az ipar, azonban decemberben bázishatás miatt jelentős megugrás várható. A július-szeptemberi ipari adatok alapján feltételezhető, hogy a harmadik negyedévben a GDP növekedést mutathat az előző negyedévhez képes” – írja Suppan Gergely.

Hozzátette: 2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6-6,5 százalékra gyorsulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.