BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország "megy le a lefolyón"

Nem finomkodott a magyar helyzet jellemzésével Nick Hastings, a Dow Jones hírügynökség riportere, szerinte Magyarország egész egyszerűen megy le a lefolyón.

A Wall Street Journal külön cikkben foglalkozott a magyar helyzettel, mely egyre több aggodalmat vethet fel a befektetők számára, köszönhetően a rossz gazdaságpolitikának, illetve az elszálló forintárfolyamnak, mely hétfő este történelmi mélypontra került az euróval szemben. A cikk figyelmeztet arra is, hogy Magyarország csak az IMF-től gyorsan érkező segély segítségével kerülte le a pénzügyi összeomlást 2008-ban.

A cikkhez kapcsolódó videóban Hastings két elemző segítségével próbálja meg elmagyarázni a nézőknek, miért is került nehéz helyzetbe a magyar gazdaság. A devizahitelek magas aránya értetlenséget vált ki a riporterből: "Mindenki azt mondja, ezt ne csináld, tartsd a jelzáloghiteledet a saját valutádban. Valakinek meg kellett volna mondania a magyaroknak, hogy ez nem túl okos ötlet, nem?"

Az elemzők szerint a kormány ugyan előállt egy tervvel, hogy úrrá legyen a helyzeten, a befektetőket azonban ez nem igazán győzte meg. Pedig a kormánynak nem sok mozgástere maradt, mivel az államadósság mértéke a korábbi 50 százalékról 80 százalékra kúszott fel az idők folyamán, ezért is volt szükség az IMF közbeavatkozására. Ami viszont még aggasztóbb a jelenlegi helyzetben, hogy a kormány kirakta az IMF szűrét tavaly, vagyis egyáltalán nincs barátja a piacon, nincs senki, aki esetleg a háttérből megsegítse. Erre jegyzi meg Hastings, hogy "Szóval Magyarország megy lefelé a lefolyón, láttunk már ilyet korábban is sajnos, de milyen hatása lehet ennek az eurózónára?" A beszélgetés a továbbiakban aztán Ausztriáról, illetve az osztrák bankok közép-európai és olasz kitettségéről folyik tovább.

A videó angolul megtekinthető a linkre kattintva

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.