BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország is elsőosztályú jegyet váltott a Titanicra

Amikor a Titanic 1912-ben elsüllyedt, akkor az első osztályon utazó utasok is a tengerbe vesztek. A szerdai német kötvényaukció eredménye azt sugallja, hogy a befektetők egyre óvatosabban hiteleznek, még az euróövezet leghitelképesebb nemzetének is – írja a Bloomberg.

Németország 10 éves kötvényhozamai rekord alacsony szintre, 1,64 százalékra csökkentek szeptember végén, mert az adósságválságban menedéket nyújtott a befektetők számára a német állampapír. A ráta mára már 2 százalék fölé emelkedett, miután az országnak vissza kellett vágni az aukciós kibocsátást szerdán.

A német államkötvény elveszítheti menedékszerepét, amelyen az amerikai állampapírokkal osztozik. Németország elutasítja a közös eurókötvény kibocsátását, amellyel meg akarják állítani a válságot. Az ellen is tiltakoznak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) legyen a végső hitelező.

A 10 éves német államkötvény hozama négy hetes csúcsra emelkedett a csütörtöki londoni kereskedés során, 2,26 százalékra. Stuart Thomson, az Ignis Asset Management közgazdásza szerint miképpen a Titanic sem hajózhatott tovább, úgy a „a közös valuta sem működhet tovább a jelenlegi formájában”.

Meglátása szerint politikai unióra van szükség, és meg kell várni, amíg a harmadosztályú utasok a periférián, valamint a másodosztályú utasok, amelyek félig magországnak számítanak, elhagyják a luxushajót.

Németország ellenzi a közös több pénzt nyújtsanak az eladósodott országoknak, így az eurókötvények kibocsátását, mert valószínűleg elveszítené „AAA” adósbesorolását. Az ország integráltabb költségvetési politikát szeretne (egy költségvetési „rendőrséget”), hogy megakadályozzák a jövőbeni adósságválságok kialakulását.

A német államkötvények hozama most meghaladta a 10 éves angol állampapírok hozamszintjét, amelyre 2009 márciusa óta nem volt példa. A tegnapi aukciós eredményre Nick Stamenkovic, az RIA Capital Markets stratégája azt mondta, a befektetők sokkal óvatosabbak Németország kapcsán. A közgazdász meglátása szerint ez felébresztheti a németeket.

A pénzügyi piacokat tekintve jelenleg bizalmi válságot láthatunk Európában, amely mélyülhet a következő hetekben, hónapokban – mutatott rá csütörtökön David Beers, az S&P globális adósminősítésért felelős vezére. Az S&P elemzője szerint felfelé irányuló nyomásra van szükség Németország államkötvény-hozamaira ahhoz, hogy változás következzen be az ország nézete kapcsán a szuverén adósságválság kezelésére.

A hozamok emelkednek az euróövezeti országokban, és a válságnak nincs vége, így egyre növekszik a spekuláció, hogy a monetáris unió szétesik a megszorítások és a recesszió nyomása alatt. Ugyanakkor a német aukciós eredményből egyelőre nem lehet arra következtetni, hogy az ország már elveszítette menedékszerepét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.