BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjpénzből építenének utakat Angliában - Kína örül

A brit kormány olyan terveket hozott nyilvánosságra, amelyek szerint főként a nyugdíjalapokból finanszíroznák azt a harminc milliárd forint összegű beruházást, amelyet nagy építkezési projektek formájában akar megvalósítani jövőre.

Elemzők támogatásukról biztosították ugyan a terveket, de jelezték, hogy azok hatása csak idővel érvényesül a brit gazdaságban. "Noha örömteliek azok az intézkedések, amelyek ismét elsőbbséget biztosítanak a beruházási kiadásoknak és beindítják a hitelnyújtás könnyítését szolgáló programokat, ezek túl későn érkeznek ahhoz, hogy sokat tegyenek a recesszió megakadályozása érdekében az Egyesült Királyságban" - hangoztatta David  Tinsley, a BNP Paribas közgazdásza. "Mivel a belföldi kereslet az Egyesült Királyságban már most is igen gyenge és a válság felé tart, nehéz meglátni, honnan érkezne a jövő évben bármilyen növekedés" - tette hozzá a Reutersnek nyilatkozva.

George Osborne pénzügyminiszter szerint a brit kormány akár 30 milliárd fontot tudna befektetni iskolákba, utakba és vasúti projektekbe, amire nagy szükség lenne a  szigetország "csikorgó infrastruktúrájának" javítására. Osborne támogatást kapott ehhez hétfőn, amikor a  kínai szuverén vagyonalap vezetője kijelentette, országa szívesen fektetne be a nyugati országok, kiváltképpen Nagy-Britanniában. A Reuters szerint a brit nyugdíjalapok nagy lehetőséget látnak a programban. Az Egyesült Királyságnak óriási szüksége van az infrastruktúra korszerűsítésére, és a nyugdíjalapok inflációhoz kötött, hosszú lejáratú befektetéseket keresnek" - hangoztatta Joanne Segars, a National Association of Pension Funds vezérigazgatója. "Az alapok több mint ezer milliárd font összegű eszközzel rendelkeznek, de ennek csak 2 százalékát fektették infrastruktúrába, ezért itt komoly tér van a növelésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.