BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rémes jóslatok Európának az S&P-től

Az euróövezet nagy része recesszióval nézhet szembe és defláció alakulhat ki a következő évben, ha továbbra is emelkednek az államkötvények hozamszintjei – vélekedett a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő ügynöksége szerdai elemzésében.

Ha a kötvényhozamok egyre több euróövezeti országban emelkednek, és magas szinten maradnak, valamint a banki mérlegek rohamos összehúzódása folytatódik a zónán belül, akkor véleményünk szerint nagyon nehéz látni, hogyan lehetne elkerülni a recessziót és a deflációt az euróövezet nagy részén – írja friss elemzésében a Standard & Poor’s a Bloomberg tudósítása szerint.

A pénzügyi piacokat tekintve jelenleg bizalmi válságot láthatunk Európában, amely mélyülhet a következő hetekben, hónapokban – mondta David Beers, az S&P globális adósminősítésért felelős vezére. Hozzátette, az eurózóna monetáris és nemzeti politikai hatóságainak intézkedéseket kell tenniük, és az Európai Központi Banknak „agresszívebb” lépéseket kell tennie.

Az S&P stratégája szerint felfelé irányuló nyomásra van szükség Németország államkötvény-hozamaira ahhoz, hogy változás következzen be az ország nézete kapcsán a szuverén adósságválság kezelésére.

Németország szerdán nem tudott 10 éves államkötvényeket értékesíteni a tervezett mennyiségben, és feljebb kerültek a hitelfelvételi költségek is. A befektetők távol maradnak a régiótól az európai adósságválság miatt – mutat rá a Bloomberg.

A Barclays Capital, amely világszerte 984 nagy intézményi befektetőt vont be a negyedik negyedévi felmérésbe, a vizsgálat eredményeit feldolgozó szerdai elemzésében kiemelte, hogy a befektetők szerint Európa leszakad a világ többi nagy gazdasági erőcentrumától, a válaszadók nagy többsége szerint ugyanis jövőre sem az Egyesült Államok, sem Kína nem lesz recesszióban.

A globális befektetői közösség kétharmada szerint Európa jövőre ismét recesszióba süllyed, és a befektetők fele azt sem tartja kizártnak, hogy az euróövezetből már 2012-ben kiesik legalább egy tagállam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.