BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2012-es kilátások: "A magyar csődtől a DAX szárnyalásáig"

A Die Zeit című német hetilap Orbán úrnak problémája akadt címmel közölt beszámolót évzáró számában a magyar belpolitikai helyzetről. A cikk alcímében a szerző, Alice Bota azt írta, hogy miközben Magyarország pénzügyi válságba csúszik, erősödik a demokratikus tiltakozás a miniszterelnökkel szemben. Az írás bevezetőjében Bota megjegyezte: "egymás után érkeznek az aggódó levelek a budapesti minisztériumokba." Az üzenet: "nem folytatható tovább az, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot kormányozza."

A Die Zeit szerint az EU és az uniós tagállamok másfél éven keresztül "tétlenül nézték" az ország ideológiai alapon végzett átalakítását. "A kétharmados parlamenti többséggel Orbán és pártja, a Fidesz támadhatatlannak tűnt" - jegyezte meg Bota. "Most azonban a magyar problémák nemzetközi problémák lettek" - tette hozzá, utalva egyebek között a leminősítésekre, majd megállapította, hogy a pénzügyi válság "gyengíti Orbánt és támadhatóvá teszi kívülről is."

Alice Bota emlékeztetett José Manuel Barroso és Hillary Clinton levelére, illetve arra, hogy januárban tárgyalások kezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val. "Ám ha Orbán kitart irányvonala mellett, akkor bizonyára nem lesznek újabb hitelek" - jegyezte meg. Utalva Vivane Reding uniós biztos levelére hozzátette, hogy Brüsszelben "nem csak a gazdaságpolitikai vonalvezetés kelt megkésett riadókészültséget."

A Die Welt című konzervatív német napilap pénteki számát a 2012-es kilátások elemzésének szentelte. A lap vizsgálta egyebek között a tőzsdén várható folyamatokat, és ezzel összefüggésben felvázolta azt a lehetőséget is, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik. A magyar csődtől a DAX szárnyalásáig című írásában a Die Welt megjegyezte: az euróövezeten kívül is akadnak országok, amelyek "benne vannak a slamasztikában", és "mindenekelőtt Magyarország veszélyeztetett". A Die Welt röviden ismertette az állampapír-piaci helyzetet és megjegyezte, hogy a svájci UBS bank úgymond felvette a magyar csődöt a 2012-ben lehetséges meglepetések listájára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.