BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A piac nem ostoba" - Radičová népszavazásokat követel EU-szerte

Iveta Radičová szlovák miniszterelnök egyetért azzal, hogy az olyan országok, mint Franciaország és Németország magukhoz ragadják a kezdeményezést az euróválságban, egyfajta igazgatóságot alakítva.

A Die Pressének nyilatkozva kifejtette: Franciaország és Németország az EU legnagyobb gazdasági hatalmának számítanak, örvendetes, hogy egyáltalán valaki átvállalja a kezdeményezést. Elismerte ugyanakkor, hogy a kis tagállamok nem vállaltak eléggé aktív szerepet a válságban. De voltak jó kezdeményezések Finnország Hollandia, Luxemburg  részéről és több mint egy évvel ezelőtt Szlovákia részéről is.

Radičová teljes mértékben egyetért Angela Merkellel abban, hogy az EU-szerződést módosítani kell. "Ez azonban azt jelenti, hogy népszavazásokat kell tartanunk. A politikusoknak nincsen joguk ilyen döntések meghozatalára a polgárok felhatalmazása nélkül" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő. Hozzátette: nem jelentene rövid távú megoldást, ha az EKB-t korlátlan kötvényvásárlási joggal ruháznák fel, hiszen "a piac nem ostoba", ha 27 tagállam közül 24-nek adósságproblémái vannak, akkor nem jelenthet megoldást a további eladósodás.

Más oldalról a kormányfő szerint a "pénznyomtatás" sem megfelelő válasz, ez ugyanis megnövelné az inflációt. Radičová meglátása szerint a jelenlegi válság olyan mély, hogy arra nem létezik egyértelműen jó megoldás, hiszen a magasabb árak vagy a magasabb munkanélküliség árát egyaránt az uniós polgárok fizetnék meg. Radičová szerint ezért a politikusoknak be kell látniuk, hogy nem mondták meg a teljes igazságot a polgároknak és jelenleg veszélyben forog a szociális béke és a politikai stabilitás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.