BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adósságválság sem taszítja recesszióba Németországot

Az euróválság ellenére Németország jól felkészült a következő évre – hangoztatta a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja keddi számában megjelent interjújában Philipp Rösler német szövetségi gazdasági miniszter (FDP), egyszersmind alkancellár.

„A gazdaságunk kifejezetten robosztusnak mutatkozik, még akkor is, ha a gazdasági környezet mind nemzetközi, mind pedig európai szinten nehezebbé vált.” A német belgazdaság egyre inkább a növekedésre támaszkodik – emelte ki. Rösler a német vállalatokat gazdaságilag elég erősnek tartja ahhoz, hogy „bizakodva tekintsenek a jövőbe.” Most arra kell sort keríteni, hogy a növekedés erőit a jövő évben tovább erősítsük – tette hozzá a német gazdasági miniszter. E tekintetben fontos szerep hárul a szakemberek biztosítására és a költségvetés konszolidálására.
 
A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég felügyelőbizottságának elnöke pedig szembeszállt a Focus magazinban a növekvő konjunkturális pesszimizmussal. Burkhard Schwenker szerint ugyanis Németországban 2012-ben három százalékos növekedés várható. Ez ugyan ambiciózus, de megvalósítható – hangoztatta Schwenker. A kimondottan jó munkaerőpiac pedig támogatást jelent Németországban a fogyasztásnak. „Egy gazdaság csak olyan erős, mint amilyen erősek a vállalatai” – mutatott rá Schwenker, aki szerint a német vállalatok soha nem voltak olyan erősek, mint jelenleg, technológiai szempontból jók, a vezetés is jó és nemzetközi téren igen rugalmasan tudnak tevékenykedni.

A Handelsblatt megemlíti, a német vezető gazdasági szervezetek elnökei egyetértenek abban, hogy Németország nem fog recesszióba süllyedni. Az eurótérség tartós adósságválsága ugyan érzékelhetően lassítja  a növekedést, de az nem fog kisiklani, hangoztatták a BDI ipari szövetség, a ZDH kézműves szövetség, valamint a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége és a BGA külkereskedelmi  szövetség elnökei a Reuters körkérdése szerint. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.