BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU erőgépe jövőre is tartja magát

Az idei év végén több jel reménnyel töltheti el a német gazdaságot - írja pénteki elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A német gazdaság szereplői azt remélik, hogy képesek lesznek elkerülni egy valódi recessziót. Az üzleti légkör, a beérkező rendelések állománya, az ipari termelés újabban ismét enyhe növekedést jelez. Mindennek persze az a feltétele, hogy Európában ne jelentkezzenek újabb zavarok az államadósságválság miatt. A FAZ a német reálgazdaság utóbbi időben észlelt újabb derűlátására utalva kiemeli, hogy borúlátó közgazdászok várakozásaival szemben az IFO gazdaságkutató intézet üzleti légkörre vonatkozó indexe decemberben ismét emelkedett.

A tavasz óta tartó csökkenő irányzat mindenekelőtt azért fordult meg, mert a vállalatok ismét bizakodóbban ítélik meg a jövőbeni kilátásaikat. Az olyan fontos ágazatok, mint a gépgyártás, az elektrotechnika és az autógyártás továbbra is növekvő üzletkötésekre számít. A kis- és közepes vállalkozói szektor is bizakodva tekint a jövőbe.

A viszonylagos derűlátás okait vizsgálva a FAZ a robosztus belgazdaságot emeli ki: a fogyasztás ugyanis vélhetően tovább, növekszik, mert a munkanélküliek száma messze 3 millió alá süllyed. Hátszelet kap a német konjunktúra a pénzpolitikától is. Ugyanis az Európai Központi Bank az irányadó kamatlábat ismét rekord alacsony szintre, 1 százalékra mérsékelte és ezen kívül bőséges likviditással látja el a bankokat. A vállalatok finanszírozási feltételei továbbra is igen kedvezőek. Ezért a legtöbb közgazdász úgy véli, hogy a németországi konjunktúra a jövő évben ismét lendületet kap és ad az EU-nak. Ám minden prognózis csak akkor tartható, ha az adósságválság nem eszkalálódik tovább.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.