BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipar - A hazai eladások tavaly október óta egy hónapban sem nőttek

Az ipari termelés volumene 3 százalékkal nőtt 2011 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva, a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a gépek, gépi berendezések gyártásának jó teljesítménye járult hozzá - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző év októberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az év első tíz hónapjában a termelés 5,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal csökkent. A részletes adatok megegyeznek a december elején közölt előzetes mutatókkal.

A KSH tájékoztatása szerint a hazai eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem nőttek. Az ipar belföldi értékesítése január-októberben 5,3, októberben 6,3 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipari export 2011 első tíz hónapjában 8,1, októberben mindössze 1 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Októberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 5,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene - idén már a hetedik hónapban - csökkent, 8 százalékkal.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 októberében a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,4 százalékkal nőtt. Októberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 8,5 százalékkal nőtt. Az alág mind a hazai, mind a külpiaci eladásait bővíteni tudta - közölte a statisztikai hivatal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.