BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre eldől, hogy szétesik-e az euróövezet – Minden az olaszokon múlik

Az euró jövője a Deutsche Bankvezető közgazdásza szerint a jövő évben Olaszországban dől el.

Thomas Mayer a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában úgy vélte, hogy az európai közös valuta túlélése a dél-európai ország gazdaságának alakulásától függ majd. A jövő év elején Olaszország mély recesszióba süllyed majd. „Ha az országnak sikerül ebből a 2013 májusában tartandó választások előtt kikerülnie – amire számítok -, akkor Olaszország példakép lehet valamennyi dél-európai ország számára. Különben viszont az euróövezet szét fog esni.”

Mayer úgy véli, számolni kell azzal is, hogy valamelyik ország kiválik az euróövezetből. Így már nem tabu Görögország esetleges kiválása a valutaközösségből. Fennáll ugyanis az a kockázat, hogy ott a 2012-ben tervezett új választások után olyan új kormány kerül hatalomra, amely vagy nem akarja vagy nem képes arra, hogy továbbfolytassa a takarékossági kurzust. „Akkor viszont leállítatnák a segélyprogramot. A görögöknek pedig saját pénzt kellene nyomniuk, hogy fizetni tudják számláikat. A pénzt drachmának hívhatnák vagy valami másnak.”

A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint ugyanakkor Németországot a jövő évben elkerüli egy nagy  recesszió. Télen a gazdaság ugyan két negyedévben át csökkenni fog és 2012 első felében rosszabb lesz a helyzet, mint ahogy a legtöbben várják. Ám az év második felében a Kínában és más fejlődő államokban bekövetkező erőteljes fejlődés, valamint az Egyesült Államokban várt szolid fejlődés ismét magával ragadja a német gazdaságot. Ezért Mayer valószínűtlennek tartja, hogy az adósságválság miatt Németország 2012-ben elveszítse a legmagasabb hitelbesorolását. „Más a helyzet Franciaországgal. A franciak már most azzal számolnak, hogy hamarosan leminősítik őket” – véli a Deutsche Bank vezető közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.