BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minket is befékezne az euró kudarca

Szakértők szerint Magyarország sebezhetősége miatt az átlagosnál rosszabbul vészelné át, ha az eurózóna felbomlana. Habár alapesetben azzal kalkulálnak a legtöbben, hogy péntekig sikerül megegyezniük a döntéshozóknak az alapvető kérdésekben, azért érdemes mérlegelni, mi történhet ellenkező esetben.

Amennyiben nem születne meg a várt egyezség az eurózóna vezető döntéshozói között, az ismét visszataszítaná a piacokat abba az állapotba, ami októbertől volt megfigyelhető – mondta lapunknak Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója. A szakértő az elmúlt hét tőkepiaci megnyugvását is annak tudja be, hogy a piac a megegyezést valószínűsíti. Barcza szerint ugyan az államháztartási hiánycél-szabály, vagyis a 3 százalékos limit szigorítása lekerült a napirendről, de ha az automatikus szankciókban sikerül megegyezni, azt már pozitívumként értékelhetik a piacok.


Jelenleg 2020-as csatlakozási célt lebegtet a kormány, ám kérdés, hogy addigra milyen övezet várhatja a magyar gazdaságot, lesz-e még mihez csatlakozni – figyelmeztetett Róna. Hozzátette: az euróövezet esetleges felbomlásának is számos forgatókönyve van. Például amennyiben a magországok megtartják a közös valutát, az más helyzet, mintha újból mindenhol nemzeti valutát vezetnek be, ezek eltérő stratégiát kívánnak meg Magyarország részéről is.


További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.