BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy csatára készül Berlin az EU-val

A német szövetségi kormány nyilvánvalóan "hátraarcot" valósít meg az agrárpolitikájában.

Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter (CSU) ugyanis a következő hónapokban Brüsszelben keresztül akarja vinni, hogy az EU-országok teljes mértékben megszűntessék az agrárexportjukhoz nyújtott szubvenciókat. A Der Spiegel jelentése szerint a miniszter kijelentette: az exportszubvenciók már nem felelnek meg a jelenlegi gazdasági követelményeknek.

Az AFP emlékeztet arra, a szövetségi kormány eddig határozottan tartotta magát ahhoz, hogy az EU agrártermékek exportja pénzügyi támogatásban részesüljön annak érdekében, hogy az ár igazodjék a világpiaci szinthez. Ám fejlesztési szervezetek és környezetvédők bírálták ezt a gyakorlatot, mert az érintett, afrikai vagy ázsiai országok termelői gyakran nem tudtak versenyezni az EU-ból származó olcsó termékekkel.

A német agrártárca adatai szerint az EU 2011-ben 164 millió eurót fizetett ki az agrárexporthoz nyújtott szubvenciók formájában, az Egyesült Államok pedig az agrártermékeinek kivitelét 250-300 millió euróval támogatta meg. Aigner kifejtette, hogy reményei szerint a többi mezőgazdasági exportőr, így az Egyesült Államok is felszámolja majd a kivitel után fizetett támogatások rendszerét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.