BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: Magyarország nem tudja elkerülni a recessziót

A harmadik negyedéves GDP részletes statisztikáiból nagyjából az a kép sejlik fel, amire eddig is számítani lehetett. A magyar gazdaság viszonylag jól tartja magát a nemzetközi folyamatokhoz képest, de ez túlnyomó részt a mezőgazdaság erős közepes teljesítményének, és a még mindig pozitív ipari exportnak köszönhető – írják a Raiffeisen Bank budapesti közgazdászai heti makrogazdasági kitekintőjükben. A gazdaság 1,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedben az előző év azonos időszakához képest.

Hozzáteszik: a másik oldalon viszont a belföldi szektorokra termelő ágazatok tovább szűkülnek. Ezen belül is mellbevágó az építőipar teljesítményének hatodik éve történő visszaesése, ahol még mindig 14% feletti visszaesést látni az előző évhez képest. Az idei év hátralévő részében tovább lassulhat a gazdaság, igazán azonban jövőre lesz nehéz évünk. És most először a kormányfő nyilatkozataiból is az tükröződik, ezt felismerte – írják a Raiffeisen elemzői.

Orbán az európai ülésen történtekről szóló sajtótájékoztatóján szólt az itthoni dolgokról is. Elmondása szerint újra kell tervezni a magyar költségvetést miután az eurózónában recesszióval is lehet számolni, és ez ránk is hat. A növekedési előrejelzéseket lejjebb kell vinnie a kormánynak, és komoly gazdaságpolitikai feladat lesz, hogy hazánkban ne legyen recesszió – vélekednek.

„Szerintünk egyelőre nincsenek meg a feltételei annak, hogy valóban elkerülhető legyen a magyar gazdaság visszasüllyedése a recesszióba: a beruházások jelentős és a fogyasztás kisebb mértékű visszaesése miatt nagyjából 2 százalékos GDP-csökkenéssel számolunk” – fejtik ki.

Kiemelik: nagyon alaposan át kell számolni azt a tervezetet tehát, hogy a 3 százalékos GDP arányos büdzsé hiányt teljesíteni tudja a kormány. És erre nagyon kevés ideje van a kabinetnek, 10 nap múlva elvileg már zárószavazást tartanak a jövő évi tervezetről. Egyelőre nem tiszta, mire számíthatunk, de a levegőben érezhető a feszültség ezzel kapcsolatosan. A kormányfő ugyanis valamikor december közepe után néhány nappal újabb „spekulációs támadásra” számít a forint ellen.

Nehéz azt képzelni, hogy az EU csúcson történt kommunikációs bakira, vagy a költségvetés újratervezésének bejelentésére gondolt volna. Amennyiben a kormánynak szándékában áll újabb "unorthodox" eszköz bevetése még decemberben, akkor viszont a forint nagy mértékű gyengülésére minden esély megvan – zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.