BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb történelmi mélyponton az EU - Elemzés

„Előre bocsátom, mert fontos tisztázni, hogy ez így sem fog működni” – kezdi elemzését Steen Jakobsena Saxo Bank vezető közgazdásza. Egyszerűen lehetetlen, hogy Németország és Franciaország végrehajtsa az adósságkorlátozás újonnan javasolt „automatikus politikáját” az EU pillanatnyilag adott keretei között. Az Európai Bíróság és a Bizottság a teljes eurózónáért felel, azaz mind a 27 tagállamért. Ehhez képest például az Egyesült Királyság megteheti, hogy a keretek mindenfajta változása ellen vétóval él, tehát ismét egy olyan tervezet áll előttünk, amelyről el kell magyarázni, hogyan lehet az alapszerződésen belül mind a 27 tag nélkül új szerződést létrehozni.

A december 9-ei csúcs utáni helyzetben a mélyülő szakadékok immár három irányban tagolják Európát:

1. EU mag: Mer-kozy Ország(ok). Kétlem, hogy sok ország igyekezne hosszú távon ebbe a körbe tartozni...itt ugyanis a növekedés nélküli szigorítás jelszava lengedez a zászlón.
2. EU kívülállók: Köztük is elsősorban Svédország, Dánia és a Cseh Köztársaság. Ezek az országok kételkednek, hogy Mer-kozy vagy inkább ez Egyesült Királyság mellé sorakozzanak fel. Mintha nehéz lenne eldönteni...
3. Egyesült Királyság: Ha az EU-ról kellene szavazni, az britek kilépnének, ami az EU projekt bedőlésének első jelentős állomása lenne. Az Egyesült Királyság továbbra is messze a legerősebb tőkepiac, és viszonylagos jelentősége akár éveken keresztül tovább nőhet. Máris látható, hogy a 12 hónapos EURGBP eladási opciókra egyre több ajánlat érkezik (azaz a piac Cameronnak ad igazat, nem Mer-kozyéknek).

Az EU tervezetben egyáltalán nincs semmi, de semmi új!
Ez az új tervezet nem foglalkozik a perifériás országok fenyegető bedőlésnek alapvető problémájával: nem nyit perspektívát a valódi Eurókötvények előtt, az EKB nem indítja el a pénznyomtatást, az országok között fiskális transzfer nem valósul meg, az alapszerződés nem változik (a márciusi tervek ellenére), és nincs megoldás a háromoldalú szerződéssel kialakított programra – írja Steen Jakobsena Saxo Bank vezető közgazdásza.

Hozzátette: Az igaz ugyan, hogy a bankrendszer az EKB speciális műveletei révén több forráshoz jut, de a bankközi hitelek piaca valójában nem működik. A leginkább kifejező hasonlat szerintünk továbbra is az egymotoros gép az Atlanti-óceán felett. („Itt a kapitány beszél, a rossz hír az, hogy most állt le három motorunk (azaz a magán likviditás kimerült), de van jó hírem is: egy motor (az állami likviditás) még teljes erővel üzemel”).

Akkor most mi lesz?

A Bundestag elnöke, Lammert úr nem késlekedett a Der Spiegelnek adott interjúban kijelenteni: meg fog győződni arról, hogy az EU kormányfők határozatai valóban egybevágnak-e azzal a német alkotmánybírósági döntéssel, amely meghatározza, hogy a fiskális szuverenitást milyen mértékben lehet az európai szint felé eltolni. Sok szerencsét hozzá!

Újabb lépést tettünk afelé, hogy jövő évben összejöjjön a korábban általam „bíborosi konferenciáként” aposztrofált új és „végső” csúcs, mivelhogy az EU többé-kevésbé arra kényszerül, hogy fennmaradása érdekében kvázi csődöt jelentsen, majd erőteljesen rendezve sorait szanálja magát, hogy ismét fenntartható vállalkozás lehessen. A december 8-9-én tartott csúcs harmadik alkalommal hozott mélypontot az EU történetében. Gondoljunk vissza a korábbiakra:

1. A Növekedési és Stabilitási Paktum alapján elkövetett első szerződésszegés. Köszönet Portugáliának, Németországnak, Franciaországnak és Hollandiának (a szerződésszegések sorrendjében).
2. A 2010. májusi megállapodás, amely az EKB számára lehetővé tette a másodlagos piaci beavatkozást, így az EKB a spanyol, görög, ír és olasz kötvények egyetlen vásárlójává vált.
3.  A létező EU alapszerződésen belül új EU államközi szerződés létrehozására létrejött megállapodás (2011. december). Kemény menet lesz, Mer-kozy! Európa felhígítása aligha lehet hosszútávon megoldás, maga a „kemény mag” pedig felpuhult, hiszen az adósság miatt növekvő spreadek terjedése az ingadozó költségvetési kilátások miatt immár Franciaországot is elérte. Európában emiatt sorozatos leértékelésekre van kilátás a hitelminősítők első reakciói alapján: Változások? De merre, Európa?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.