BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: 20 milliárd eurós hitelkeretre is szükségünk lehet

Akár három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós hitelkeretet tartalmazó megállapodást is elképzelhetőnek tart Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki gyors megállapodásra számít a Nemzetközi Valutaalappal. Az [origo]-nak azt mondta, 100-200 milliárd forintos kiigazításra van szükség a költségvetés újratervezésre során, de nem számít arra, hogy recesszióba süllyed a magyar gazdaság. A volt pénzügyminiszter szerint a valutaalap mellett kiegyezésre van szükség a Bankszövetséggel és a jegybankkal is.

Nehéz év lesz, az kétségtelen, hiszen körülöttünk a helyzet sem könnyű. 2012 első félévéig a nagy átalakító lépések lezárulnak. A kormány a 2010-ben elfogadott kormányprogram alapján halad: 2010-ben tűzoltómunka folyt, 2011 az átalakításokról szólt, még jó néhány törvény van így is, amely elfogadásra vár a jövő év első félévének végéig, de 2012 már a konszolidáció kezdetét jelenti – mondta az [origo]-nak Varga Mihály.

Magyarországnak most sincs szüksége külső hitelre, november végén 2 milliárd eurót törlesztettünk az IMF-EU hitelből, a legközelebbi komoly törlesztő részletünk pedig az első negyedév végén lesz, 960 millió euró körüli összeg. Márciusig tehát mindenképpen rendben van az ország, de a mostani helyzetben sérülékenyebbek vagyunk: magas az adósságszintünk, folyik egy gazdasági szerkezetátalakítás, közben pedig az európai gazdaságok is támadás alatt vannak – nyilatkozta Varga Mihály.

Véleménye szerint a „kormány legfontosabb intézkedései az IMF által is követett gazdaságpolitikai irányokba esnek”. Éppen ezért nem hiszem, hogy túlságosan nehéz lesz megállapodni velük – tette hozzá.

Az interjúban elmondta: további lépések kellenek a 2012-es tervezett hiány tartásához. Arra a megjegyzésre, hogy az elemzők 100-200 milliárd forintról beszélnek, azt mondta: "ezek nincsenek távol a kalkulációktól".

Arra a kérdésre, hogy a bevételi, vagy a kiadási oldalon lesz-e jelentősebb változás, kifejtette: a kiadási oldal tartalékai egyre szűkösebbek, a bevételi oldal pedig azért veszélyes, mert a növekedést fogja vissza, ha újabb adók, vagy adók növelése kezdődik.

"Megint valamilyen mixet kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni. Ezek aránya a most zajló számításoktól függ" - tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is: "a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek".

Magyarországnak körülbelül 200 milliárd forint (861 millió dollár) összegnek megfelelő intézkedéseket kell megvalósítania azért, hogy biztosítsa a 2012-es költségvetési hiányra vonatkozó célkitűzésének elérését. Ezt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelentette ki a Bloomberg jelentése szerint.

Az amerikai hírügynökség idézte Cséfalvaynak az M1 köztelevízióban elhangzott interjújából azt a részt is, amely szerint a kormány valószínűleg csökkenti a kiadásokat, emeli az adókat és felhasználja a 2012. évi költségvetési tartalékok egy részét azért, hogy elérhesse a célkitűzését. Magyarország azonban nem használja fel a jövő évi költségvetéshez kapcsolt valamennyi tartalékát - tette hozzá.

Varga Mihály szerint a Nemzetközi Valutaalap mellett kiegyezésre van szükség a Bankszövetséggel és a jegybankkal is. A jegybanknak és kisebb mértékben a kormánynak is gesztusokat kell tenni, olyan kompromisszumra kell törekedni, ami a monetáris politikát is érdekeltté teszi abban, hogy segítse a kormány növekedési terveit - mondta.

Varga Mihály szerint az IMF-EU delegációjával január végére lehet megállapodás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.