BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katasztrófa: a görög főprivatizáló szerint is lehetetlen a küldetés

A görög kormány a világ úgymond "legnagyobb privatizálási programja keretében" mindössze négy év alatt 50 milliárd euró bevételre akart szert tenni. Ám az állami tulajdon értékesítése katasztrofálisan halad.

Ioannisz Koukiadisz, a privatizációs hatóság főnöke beismerte, hogy a számokat "találomra" állapították meg. Az athéni televíziónak adott interjújában ugyanis Koukiadisz szombaton este kijelentette: jelenleg nem mutatkozik jelentős érdeklődés az állami tulajdon iránt. "A folyó évben körülbelül 4,7 milliárd euró bevételre tehetünk szert a privatizációból" - közölte a 70 éves egykori jogászprofesszor. Eredetileg a görög kormány azt ígérte az európai hitelezőknek, hogy idén összesen 11 milliárd euró bevételre tesz szert az  állami tulajdon eladásából. 2015-ig a bevételnek el kell érnie az 50 milliárd eurót. Görögország 2015-ig tartó pénzügyi tervezése döntően ezen alapul. Ám ha a pénz nem jön össze, máshonnan kell pótolni – írja a Die Presse.

Különben a 2015-ig terjedő költségvetési tervezés semmis, függetlenül attól, hogyan alakul végül is a betervezett adósságcsökkentés. A privatizáció vezetője szerint "a megadott célt semmi esetre sem lehet megvalósítani". Szakértők már korábban aggályaikat hangoztatták. A félig állami tulajdonú vállalatok alig versenyképesek, a szakszervezetek pedig tömeges ellenállással fenyegetőztek a privatizálással szemben, az állami tulajdonú ingatlanoknál pedig gyakran tisztázatlanok a tulajdonosi viszonyok. A befektetők egyébként logikusan kivárásra játszanak, hiszen egy esetleges államcsődöt követően sokkal olcsóbban vásárolhatnák fel a privatizálandó állami vagyont.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.