BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Le Monde: az EU ne hagyja, hogy Magyarország csúfot űzzön a szabályokból

A francia napilap a címoldalon szerkesztőségi cikkben foglalkozik a magyarországi helyzettel, leszögezve: az Európai Unió nem támogathat egy olyan országot, amely nem tartja be a demokratikus szabályokat.

"Mint valami rémálomból, úgy ébrednek fel végre a magyarok" – kezdi szerkesztőségi cikkét a lap, így jellemezve az alaptörvény ünnepsége idején megtartott ellenzéki tüntetést. A Le Monde emlékeztet arra, hogy a kormányellenes erők január 2-án érték el először, hogy hangjuk hallhatóvá vált.

A Le Monde megfogalmazása szerint az EU kényes helyzetben találja magát ezzel a "rettenetes gyerekkel", amely mindössze hét éve tagja a közösségnek. Brüsszel nem maradhat közömbös az Orbán-kormány tetteivel szemben, már 2010-ben megkezdődtek a figyelmezetések José Manuel Barroso részéről, ugyanakkor – teszi hozzá a lap – egy demokratikus választásokon győzedelmes kormányt nehéz szankcionálni, erre példa a 2000-ben megalakult, szélsőjobboldali pártot is magába foglaló osztrák kormány.

A lap szerint a magyar ellenzék erősödése fontos, hiszen növeli a nyomást Brüsszelen annak érdekében, hogy betartassa a demokratikus közösség szabályait. A magyar kormány nem hajlandó teljesíteni az EU-IMF elvárásokat a hitelért cserébe és elhatározta, hogy országa egyedül is megbirkózik a válsággal. A cikk zárásaként a szerkesztők megjegyzik: igazolható lépés, hogy a két szervezet megszakította a hiteltárgyalásokat, "Európa nem támogathat olyan államot, amely csúfot űz a szabályaiból".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.