BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Monti kontra Németország - Nő a feszültség az EU-ban

Mario Monti olasz miniszterelnök egyre erősebben bírálja a német szövetségi kormányt a véleménye szerint hiányzó támogatás miatt. Szerinte Németországnak és a többi hitelező országnak többet kellene tenniük azért, hogy csökkentsék az Olaszországot terhelő kamatköltségeket.

Ellenkező esetben Olaszországban hatalmas, Európa-ellenes hangulatot jelző ellenreakció jelentkezik majd – nyilatkozott Monti a David Cameron brit miniszterelnökkel szerdán tartandó találkozója előtt. Már egy héttel ezelőtt jelezte, szerinte az a probléma, hogy Olaszország az általa hozott áldozatok ellenére nem tapasztal segítőkészséget az EU részéről, például a kamatláb csökkentésének formájában.

Monti a múlt héten a szövetségi kancellári hivatalban tett látogatása során kérdésre válaszolva azt mondta, arra vár, hogy a pénzpiacok honorálják majd az új kormány munkáját és csökkenteni fogják az olasz államkötények kamatait. Ám a szövetségi kormány részére ezért nincs indok arra, hogy korrigálja az álláspontját. Berlinben most azt kérdik, vajon mi késztethette Montit az újabb felhívásokra. Olyan találgatások kaptak szárnyat, vajon az olasz miniszterelnök nem a polgárokat akarta-e megnyugtatni vagy pedig indirekt módon az Európai Központi Bankot felszólítani arra, hogy továbbra is maradjon aktív a piacon. Ám az elismert közgazdász professzor, Monti számára világosnak kell lennie, hogy az Európai Unió nem interveniálhat közvetlenül azért, hogy a pénzpiacokon csökkentsék az olasz államkötvények kockázati felárát és ezzel a kamatköltségeket – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Monti korábban nem tartozott azon közgazdászok közé, akik rendszeresen a jegybanki kamatok csökkentésére szólítottak fel. Kritikus megnyilatkozásai ezért Olaszországban is találgatásokra adtak alkalmat. Az egyik feltevés szerint az olasz miniszterelnök csalódott amiatt, hogy az olasz költségvetés érdekében hozott átfogó takarékossági csomag ellenére továbbra is 5 százalékpont körül ingázik a tízéves olasz államkötvények kockázati felára.

Az a feltevés is elhangzott, hogy Monti az európai mentőalap feltőkésítését kívánja. Olasz részről állítólag szó van az európai mentőalap legalább 1000 milliárd euróra történő feltőkésítéséről. Ez azonban vélhetően nemcsak a német szövetségi kormányban találna masszív ellenállásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.