BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Defláció fenyegeti Svájcot?

A svájci fogyasztói árai két éve nem zuhantak akkorát, mint januárban. Az árak a frank ereje miatt csökkenhettek, ugyanis emiatt mérséklődtek az importált termékek árai.

A fogyasztói árak 0,8 százalékos csökkenésen mentek keresztül az egy évvel ezelőtti szinthez képest januárban, amelyre az előző havi, -0,7 százalékos szintről estek, közölte a statisztikai hivatal. Ezzel már a negyedik egymást követő hónapban mérték az árak csökkenését, amelyre 2009 októbere óta nem volt példa. Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak.

Havi alapon 0,4 százalékkal estek a fogyasztói árak, szemben az elemzők által várt 0,3 százalékos eséssel.

A svájci frank árfolyama csupán kisebb változást mutatott az adat ismertetése után. Délelőtt 1,2097-es szinten áll az euró/frank kurzus. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) tavaly szeptemberben vezetett be minimális árfolyamküszöböt 1,20-as szinten, miután az alpesi deviza közel került a paritáshoz az euró ellenében.

A központi bank többször jelezte, hogy kész további lépéseket tenni, amennyiben a deflációs és recessziós kockázatok megkövetelik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.