BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nomura: Magyarország már recesszióban lehet

A recessziós indikátorunk arra utal, hogy Magyarország 72,5 százalékos valószínűséggel jelenleg recesszióban van, amely a legmagasabb szint 7 országot vizsgálva, írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza.

Az elmúlt hónapokban kissé visszaesett a recessziós valószínűség, amely a részvénypiaci és az ipari termelési adatoknak köszönhető, azonban az indikátor továbbra is olyan szinten áll, mint a korábbi recessziós időszakokban – ismertette Peter Attard Montalto a Nomura felmérésének Magyarországgal kapcsolatos eredményeit.

A recessziós valószínűség becsléséhez a Nomura a fogyasztói bizalmat, a részvényárakat, a kiskereskedelmi forgalmat, az ipari termelést és a munkanélküliséget vette figyelembe. Igaz, utóbbi három a januári időszakra csupán előrejelzés.

Magyarországon a legnagyobb a kockázata a recessziónak, amelyet belföldi kérdések, így a fiskális szigorítások, a jelzálogfedezett hitelek, az IMF-csomag, valamint a külföldi működő tőke hiánya okoz. Ez utóbbi Montalto szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikából fakad, amely korlátozza a növekedést.

Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb gazdasága a régiónak (az export 55 százaléka az eurózónába irányul), valamint a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggályokat is, akkor a további monetáris szigorítás sokkal valószínűbb lehet, mint az enyhítés. A jelenlegi előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodhat éves alapon, írja Montalto.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.