BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sógorok svájci adómilliárdokra hajtanak

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter abban reménykedik, hogy egymilliárd euróhoz juthat a Bernnel kötendő adóegyezmény révén. Ám a svájci pénzügyminisztérium fékezi a Bécsből származó, magas összegre utaló várakozásokat.

"Az a cél, hogy a Svájccal kötendő adóegyezmény 2013. január 1-jével hatályba lépjen" - közölte Harald Waiglen, Fekter szóvivője az APA jelentése szerint. Ausztria átveszi majd a Nagy-Britanniával és Németországgal már kitárgyalt elképzelést az adóegyezmény terén, Bécs abban reménykedik, hogy gyorsan megállapodást köthet Svájccal, miután megoldotta az EU által kifogásolt problémákat,

A jövő évi osztrák költségvetésbe már betervezték az összeget, annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal, hogy még sok tárgyalás hátravan - fogalmazott Waiglen a SonntagsZeitungnak nyilatkozva.

Mario Tuor, a svájci gazdasági államtitkárság szóvivője viszont Bécs részéről "igen becsvágyó" tervről beszélt. Az Ausztriával – és Görögországgal is – tartandó formális tárgyalásokhoz ugyanis a svájci kormány mandátumára van szükség, ami még nem biztosított, és Bern számára a Németországgal kötendő egyezmény sokkal fontosabb.

Svájc már megállapodást kötött a brit kormánnyal az adók terén. A közelmúltban bemutatott brit költségvetésben 415 millió euró szerepel ezen a soron; legalább ekkora összeget szeretne "hazahozni" a brit állam a svájci adóparadicsomból. Az osztrák szövetségi kormány szerint mintegy 12-20 millió eurónyi adózatlan osztrák pénz parkol a svájci bankokban. 2013-ban egy milliárd eurós, majd évenként 50 millió eurós bevélt remél Bécs az illegális pénzek megadóztatásából.

A feleknek még sok munkájuk van, hiszen Algirdas Semeta, az EU adóügyi biztosa a hónap elején közölte, hogy Németországnak és Nagy-Britanniának át kell dolgozni a Svájccal kötendő kétoldalú megállapodásaikat. Az Európai Unió elvei szerint a tagállam csak úgy köthetnek önálló megállapodásokat, ha azok nem ütköznek a tágabb hatókörű európai szabályrendszerekkel. Ebben az esetben London és Berlin a megtakarításokra vonatkozó adószabályokat nem vette figyelembe, de Brüsszel reményei szerint ezt gyorsan orvosolhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.