BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az osztrák vállalkozókra a nap is szebben süt?

Miközben az EU és az OECD közgazdászai prognózisaikban tartózkodóak a gazdasági fejlődés idei alakulását illetően, az osztrák vállalatok jóval derűlátóbbak.

Ez tűnik ki abból a felmérésből, amelyet a Syngroup bécsi vállalati tanácsadó vállalat végzett osztrák ipari cégek körében. Eszerint a megkérdezett osztrák vállalatok kétharmada pozitívan ítéli meg az idei gazdasági évet, sőt, 40 százalékuk egyenesen azt várja, hogy 2012-ben az üzleti forgalmunk és a nyereségük jobban alakul, mint a konjunkturálisan igen erős tavalyi évben.

"Ez az eredmény bennünket is meglepett" – mondta Andreas Meilinger, a Syngroup szakértője a Die Pressének. A cég ügyfelei körében végzett felmérést, amelyek nagy része kis és középvállalat. A Syngroup idézte az egyik osztrák autóipari beszállító vezetőjét, aki kijelentette: "válságot nem látok, noha 2012-re még egyetlen ügyfelünk sem kötelezte el magát mennyiségek tekintetében."

A felmérés tanúsága szerint  mindenekelőtt az osztrák autóipari beszállítók és a csomagolóipari vállalatok körében pozitív a hangulat. A derűlátásnak nem csak a gazdasági helyzet javulása ad táptalajt, hanem az is, hogy a cégek jobban felkészültek a dekonjunktúrára. Az optimizmus mellett a cégek többsége nem tervez létszámbővítést és továbbra is a hatékonyság növelésére összpontosít.

A felmérés eredménye összhangban van az utóbbi hetekben publikált más adatokkal, így az Ifo indexszel és az Európai Bizottság által kiadott üzleti hangulat indikátorral is. Ugyanakkor nem árt az óvatosság, hiszen 2011 utolsó negyedévében 0,1 százalékkal zsugorodott az osztrák gazdaság az előző negyedhez képest, az pedig csak május közepén derül ki, hogy csak zökkenőről vagy recesszióról beszélhetünk-e.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.