BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hónapokig eltarthat a külföldi rendszámok ellenőrzése

Bár a sajtóban „razziaként” terjedt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új akciója a külföldi rendszámok ellenőrzéséről, a jogszabályokat megsértőknek nem csak néhány napot kell megúszniuk.

A NAV munkatársai ugyanis határozatlan időre, kiegészítő feladatként kapták a nem magyar azonosítóval közlekedő autók vizsgálatát – tájékoztatta a hatóság a Világgazdaságot. Így ha az autópályákon és főutakon a teherautók rakományát vizsgálják a vámosok, például zárjegy nélküli cigarettát, szeszt, vagy hamis árukat keresve, illetve a tachográfot ellenőrizve, ezentúl megállítják a külföldi rendszámú autókat is. Emellett a megkülönböztető jelzéssel ellátott NAV-os autók ezentúl bármelyik pillanatban kiszedhetik a forgalomból a külföldi rendszámú autókat.
A NAV egy hónap után, azaz április elején értékeli először a akció adatait, és ezektől teszi függővé, hogy hogyan tovább. Az ellenőrzéseket mindaddig folytatják, amíg „látnak benne fantáziát” – mondta lapunknak Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

A vámosok elsősorban az Észak-Magyarországi régióra, illetve a fővárosra koncentrálnak, de az M3-as autópályán is sok ellenőrzés várható amiatt, hogy a teherautókat „hagyományosan” sokat ellenőrzik ott.
Az adó- és vámhatóság kérdésünkre sem bocsátkozott becslésekbe, hogy hány külföldi rendszámú autó közlekedhet Magyarországon. A sajtóban megjelent találgatások szerint negyvenezer érintett autós lehet, miattuk az önkormányzatok milliárdos nagyságrendű teljesítmányadó-bevételtől esnek el.

A visszaéléseket a szabályok folyamatos szigorításával próbálja visszaszorítani az állam: aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, az január elsejétől csak egyetlen napig használhat külföldi rendszámos autót az ország területén, és ehhez is az üzembentartó írásos hozzájárulása szükséges. Megfordult a bizonyítási kényszer is, az autósnak kell igazolnia, hogy jogosan használja az autóját. A szabályszegők 800 ezres közigazgatási bírságot kaphatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.