BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszámlálás: Pest megye és az osztrák határ vonzó

Az ország gazdagabb tájaira, Budapest és Győr környékére költözött a legtöbb magyar az előző évtizedben – derül ki a népszámlálás előzetes adataiból, amelyet tegnap mutatott be a statisztikai hivatal.

A KSH egyelőre hangúlyozottan nem a végleges eredményeket tette közzé, még csupán néhány főbb szám ismert, ám az már biztos, hogy a tízmilliós lélektani határt nem érte el a népesség. A teljes lakosság 9 millió 982 ezer fő volt, 216 ezerrel kevesebb, mint 2001-ben. Még rosszabb lett volna az adat a nemzetközi vándorlás nélkül, a természetes fogyás 387 ezres volt.

Két olyan megye van mindöszsze, ahol nem csökkent a népesség: Pest megyében kiugró, 12,8, Győr-Moson-Sopronban 2,4 százalékos az emelkedés. Az országnak így 29,6 százaléka él Közép-Magyarország régióban. A legnagyobb ütemben Észak-Magyarország népessége csökkent: Nógrádban és Borsodban is 7 százalék feletti volt a népességfogyás. A legrosszabb Békés megye helyzete, ott kilenc százalékkal kevesebben élnek, mint az előző népszámlálás idején.

Nőtt a lakások átlagos alapterülete, valamint az összesített számuk is: 4,383 millió lakást írtak össze, ami 318 ezres emelkedés 2001-hez képest. Az állomány gyarapodásában is a főváros környéke és az osztrák határ vidéke járt élen. Nőtt viszont azoknak a lakásoknak a száma is, amely üresen áll, idényszerűen vagy épp irodaként használják – az összes lakás 11,5 százaléka ilyen. Elsősorban az új építésű ingatlanoknak tudható be az, hogy a városokban 2, a községekben 5 négyzetméterrel nagyobb egy átlagos lakás, mint tíz éve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.