BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: ahol föld van, ott vita is van

A Jobbikos Balczó Zoltán a parlamentben idézett a korábbi mezőgazdasági államtitkár, Ángyán József azon nyilatkozatából, amelyben a volt államtitkár távozásának okát magyarázta egy honlapon. Eszerint a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott célok megvalósítását "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "spekuláns oligarchák" akadályozzák, akik mindent vinni akarnak a földből.

Hozzátette: ezen érdekcsoport azt akarja, hogy az állami földterületeket a meghirdetett irányelvekkel össze nem egyeztethetően adják bérbe, ezzel pedig a helyi közösségeket és a családi gazdaságokat lehetetlenítik el. 

Feltette a kérdést: az államfő kinek az oldalán áll és a kormány miért nem lépett fel határozottan ezen maffiacsoportok ellen? 

Orbán Viktor kormányfő válaszában azt mondta: a mezőgazdaságban visszaéléseket elkövető maffiacsoportok ügyében három dolgot tett a kormány. Beazonosította és felszámolta azokat, akik illegális állatkereskedő hálózatot működtettek, és akik tevékenységére "kis híján ráment" a hazai marhaexport. 

Más csoportok az áfacsalásokra szakosodtak - mondta, hozzátéve: emiatt már az Európai Unióhoz fordult a kormány, hogy egyes növények esetében bevezethesse a fordított áfát. 

Kifejtette azt is: a harmadik érdekkör élelmiszerhamisításra szakosodott, ennek kereskedelmét is megpróbálja visszaszorítani a kormány. 

Elmondta: a földek bérbeadása esetében a szempontok között szerepelt, hogy a helyben lakók jussanak földhöz, akik összesen legfeljebb 1200 hektáron gazdálkodnak, és csak akkor vehetnek bérbe földet az államtól, ha állattartást is vállalnak. 

Orbán Viktor úgy látta: "ahol föld van, ott vita is van", ezen vitákat pedig nem érdemes behozni a parlamentbe. Kijelentette azt is: nem egyetlen lépéssel érhető el, hogy a nagybirtokok aránya a kicsik javára csökkenjen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.