BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF több tűzerőt vár Washingtontól

Az IMF ügyvezető igazgatója arra hívta fel az Egyesült Államok figyelmét, hogy nem vonhatják ki magukat az eurózóna válságának hatása alól.

"Az amerikaiak azt kérdezhetik maguktól: miért kéne foglalkoznunk azzal, ami a világ más résében történik? Nincs elég bajunk? A válasz egyszerű: a mai világban nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy bezárkózunk a saját "szellemi kuckónkba" – fogalmazott Christine Lagarde, hozzátéve, hogy ha Európa nem lábal ki a válságból, azzal amerikai munkahelyek és ezzel az amerikai növekedés kerül veszélybe.

Az AFP tudósítása megjegyzi: Lagarde megjegyzései igen érzékeny pillanatban érkeznek, hiszen az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén a politikusok igyekeztek a lehető legtávolabb tartani magukat az EU pénzügyi segélyezésétől. Az IMF-nek nyújtott magasabb amerikai hozzájárulás akár politikai öngyilkossággal érhet fel, ennek ellenére Lagarde arra emlékeztetett, hogy a tagállamok GDP-arányos hozzájárulása most harmada-negyede a hatvan évvel ezelőtti aránynak, ezért "sok pótolnivaló akad".

Azzal, hogy az EU már döntött az eurózóna tűzfalának megemeléséről, már megtette az első lépést, ezért kommunikáció szempontjából így könnyebb lehet rávenni a többi országot arra, hogy beszálljon a mentőakcióba. A februárban Mexico Cityben tartott G20 csúcson a résztvevők ugyanis közölték: akkor hajlandóak további áldozatokra, ha előbb az eurózóna is megteszi a magáét. A Valutaalap 500 milliárd dolláros plusz tartalékot szeretne gyűjteni kifejezetten az eurózóna adósságválságának kezelésére. Lagarde az amerikai vezetőkhöz szólva elmondta: "az IMF jól gazdálkodik a rábízott pénzekkel, azokat csak akkor használja fel, ha feltétlenül szükséges, a betétek addig is kamatoznak, vagyis az IMF jó befektetés".


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.