BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem döntött rólunk az EU

Minden bizonnyal mostani washingtoni útján sem kap időpontot a Nemzetközi Valutaalaptól Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a hiteltárgyalások megkezdésére, mivel ezen a héten már biztosan nem teljesül a valutaalap egyik alapfeltétele, azaz nem sikerül lezárni a nagyrészt politikai jellegű vitás kérdéseket Brüsszellel.

Tegnap ugyanis kiderült: az Európai Bizottság a várakozásokkal ellentétben még nem döntött a Magyarországgal szemben január közepén indított kötelezettségszegési eljárások ügyében. Erre legkorábban elvileg a következő ülésen, április 11-én kerülhet sor. A távirati iroda diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint két hét múlva várható döntés: a vitás ügyek nagy része valószínűleg rendeződik, így várhatóan „elhárulnak az akadályok” a hiteltárgyalások útjából. 

A hét elején Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottság egyik szóvivője időpont említése nélkül annyit mondott, „a lehető leggyorsabban, ugyanakkor a szükséges alapossággal” tanulmányozzák a magyar kormány válaszait. A kabinet még múlt pénteken, azaz bő egy héttel a bizottság által szabott egy hónapos határidő lejárta előtt küldte el válaszait a bizottságnak a kötelezettségszegési eljárások által érintett témák – jegybanki függetlenség, bírák nyugdíjazása, adatvédelmi hatóság függetlensége –, valamint az igaz­ságszolgáltatás ügyében.

Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli állandó magyar EU-képviselet vezetője úgy véli, nagyon sok ponton megszűntek a nézeteltérések, de nem zárta ki, hogy egyes területeken továbblép majd az eljárás. A fő kérdésnek tekintett jegybanki függetlenséggel kap­csolatban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint már csak a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséről van vita. A kormány állítólag hajlandó arra is, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátuma alatt nem növeli az alelnökök és a monetáris tanács tagjainak létszámát – ebben a kérdésben az Európai Központi Bankkal folyik az egyeztetés.

Ami Fellegi Tamás útját illeti, a miniszter szűk egy hónapon belül másodszor utazik az USA fővárosába, hogy informálisan egyeztessen az IMF illetékeseivel. Emellett ma részt vesz egy washingtoni konferencia panelbeszélgetésén is a magyar gazdaságról. Az MNB monetáris tanácsának két külsős tagja közben jelezte: kamatcsökkentésre szerintük csak az IMF-megállapodás megkötése után lehet számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.