BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norvégiában nincs hely az "euro-menekültek" számára

Dél-Európából sokan keresnek szerencsét az olajban gazdag jóléti államban. És senki sem tart rájuk igényt.

A norvég munkaadóknak mindössze három százaléka akar dél-európai munkavállalókat alkalmazni - írja a Die Presse. A bécsi lap több görög munkavállaló példáján elemzi a helyzetet.

Az illető 38 éves férfi színháztudományt tanult, majd egy bankban dolgozott, amely csődbe került. Jelenleg Oslóban tartózkodik, ahol hajlandó lenne "bármilyen munkát" elvállalni, de hiába. Egy másik portugál férfi hetek óta kávéházaknál kilincsel, munkát keresve. Korábban tévérendező volt, most Norvégiában álom a számára, hogy lakáshoz jusson, családot alapítson. Barátnője dolgozik ugyan - de csak fél bérért.

A Die Presse megírja, hogy mások helyzete még rosszabb. A norvég fővárosban pályaudvarokon hálózsákban alszanak, és egyre kisebb a reményük arra, hogy a válságtól alig sújtott Norvégiában helyet találjanak maguknak. Korábban a lengyel és a baltikumi "szerencselovagok" próbáltak itt szállást találni maguknak, most a dél-európaiak.

A bécsi lap szerint az idei első negyedben több mint 6000 spanyolnak, olasznak, görögnek és portugálnak sikerült munkát találnia Norvégiában. Az Afterposten című lap szerint Norvégiának szüksége van olajmérnökökre, technikusokra, kézművesekre és építőipari munkásokra. Ám Dél-Európából belső építészek, újságírók, államjogászok érkeznek, és ezekre az "euro-menekültekre" nincs igény.

A munkaadóknak mindössze három százaléka akar Dél-Európából érkezett állást keresőket alkalmazni - derül ki abból a felmérésből, amelyet a kereskedelmi vállalkozók szakmai szervezete készített. Az érkezők nem tudnak sem norvégül, gyakran sem angolul sem, ezért őket nem lehet alkalmazni - jelentette ki Monica Brustad, egy kozmetikai cég személyzetise. Sokuk nem megfelelő képzettséggel rendelkeznek, és számos munkaadó ezért inkább Észak- és Kelet-Európából érkező munkavállalat alkalmaz - tűnik ki a kereskedelmi vállalkozók szakmai szövetségének felméréséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.