BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brüsszeli ítélet sem hatja meg az adóhivatalt áfa-ügyben

Az Európai Bíróság szerint az áfalevonást az adóhatóság a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt is csak akkor tagadhatja meg, ha az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonási jogot megalapozó ügylettel adócsalásban vesz részt.

Az Európai Unió bírói testülete magyar ügyekben hozta ezt az ítéletet csütörtökön Luxembourgban. Az állásfoglalás szerint az adóhatóság feladata annak bizonyítása, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy az ügylet során valamely korábban eljáró gazdasági szereplő által elkövetett adócsalásban vesz részt.

„Ha egy EU-tagállam nemzeti bíróságának kételyei vannak egy uniós jogszabály értelmezését vagy alkalmazandóságát illetően, tanácsot kérhet az Európai Bíróságtól. Ezt a jogértelmező állásfoglalást előzetes döntéshozatalnak nevezik" – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ugyanakkor az előterjesztés alapjául szolgáló jogvitát végül a nemzeti bíróság döntésének kell lezárnia – hangsúlyozzák.

A NAV szerint ebben az esetben is ez történt, vagyis az Európai Bíróság a nemzeti bíróság által feltett kérdésre adott választ, és nem hozott döntést a konkrét ügyekben. Ezt majd az adott ügyekben eljáró magyar bíróságok fogják meghozni.
 
„Tekintettel arra, hogy a konkrét ügyben a döntés Magyarország bíróságának hatáskörébe tartozik, az adóhatóságnak csak a konkrét ügyeket lezáró jogerős magyar bírósági ítéletek ismeretében és birtokában áll módjában álláspontot kialakítani a témában” – írják.

„Az adóhatóság évek óta tartó, különösen a mezőgazdasági terménykereskedelmet, az építőipart, illetve az elektronikai részegységek kereskedelmét érintő gyakorlata miatt az ítélet lavinát indíthat el” – mondta lapunknak Hegedüs Sándor.

Az RSM DTM tanácsadó cég adópartnere közölte: nehéz becsülni az elmarasztalt gyakorlattal érintett cégek számát, illetve az ilyen ügyekben visszamenőlegesen igénylehető összeg nagyságát, azonban azt ki lehet jelenteni, hogy számos céget és összességében milliárdos összeget érinthet az ügy. Az RSM DTM megítélése szerint ugyanis minden olyan cég kérheti adólevonási jogának utólagos érvényesítését, mely korábban kellő körültekintéssel járt el, de az adóellenőrzési gyakorlat miatt esett el korábban e lehetőségtől. Azokban az esetekben azonban, ahol az ügy megjárta a bíróságot és a jogorvoslat kimerült, erre nincs lehetőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.