BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barroso: Nem kioktatásért jöttünk a G20 ülésre

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke visszautasította, az európaiak kioktassák, míg Angela Merkel kancellár úgy fogalmazott: a világgazdaság erősítése nem csupán Európa kötelessége – a G20-aknak a mexikói Cabosban tartott csúcsértekezletén a válság a főtéma, a konfliktusok pedig máris felszínre kerültek.

A Görögországban tartott parlamenti választás után a legfontosabb ipari és küszöbállamok csoportja az európai adósságválság megoldását sürgeti. "Európának minden szükséges politikai intézkedést meg kell tennie, hogy megbirkózzék az immár több mint két éve tartó problémával" - követelték a G20-ak a kommüniké-tervezetükben.

Angela Merkel azzal számol, hogy hamarosan stabil kormány alakul Görögországban, ami jó jelzés lenne egész Európának - hangoztatta. A kancellár azonban nem mutat készséget arra - jegyezte meg a Handelsblatt -, hogy engedményeket tegyen egy új athéni kormánynak a takarékossági és reform-előírásokat illetően. Az EU képviselői segítséget várnak a G20-aktól a valutaunió válságának leküzdésében, de kikérik maguknak a tengerentúli partnereik kioktatásait. "Őszintén szólva nem azért jöttünk ide, hogy órákat kapjunk arról, miként  kell segítséget nyújtani a demokrácia vagy a gazdaság irányítása terén" - hangoztatta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozón.

Angela Merkel ennek kapcsán kiemelte, hogy az euróövezet problémáinak megoldásába a zónán kívüli gazdasági hatalmaknak is be kell szállniuk. A Süddeutsche Zeitung szerint az IMF kész arra, hogy jelentősen növelje válságalapját, hála az olyan államok segítségének, mint Kína, India, Brazília és Oroszország. A müncheni lap szerint Kína 40 milliárd dollárt ígért az IMF-nek India, Brazília, Mexikó és Oroszország pedig 10 milliárd dolláros nagyságrendű segítséget ígért.

A G20-ak csúcstalálkozóján azonban a BRIC országok felsorolják követeléseket, amelyek között elsősorban a Valutaalap irányításának átalakítása szerepel annak érdekében, hogy a fejlődők nagyobb beleszólást kapjanak az IMF vezetésében. Mindenekelőtt azt akarják, hogy az IMF-et az ő javukra reformálják meg, azért, hogy nagyobb beleszólást kaphassanak a valutaalapnál.

Az Egyesült Államok eközben továbbra is elutasítja az IMF tartalékának újabb feltöltését, ezzel kapcsolatban a Merkel-Obama találkozót követően sem hangzott el újdonság. A tervezett harminc helyett negyvenöt percre nyúló megbeszélés a Fehér Ház megfogalmazása szerint bátorítólag hatott az amerikai elnökre, aki eddig is nyomást gyakorolt Brüsszelre azért, hogy oldja meg az adósságválságot. Merkel és Obama egyetértett az európai integráció erősítésének fontosságában, ugyanakkor az amerikai elnök a tervekkel ellentétben eddig nem találkozott a többi európai vezető politikussal, mert – így Washington – erre nem volt igény.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.