BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen is régen volt: növekedési csomagot hirdetett Európa

Míg az elmúlt években a költségvetések konszolidációjára és a takarékosságra koncentrált Brüsszel, a közelmúltban – a megszorítások okozta recesszió láttán – már a növekedés mielőbbi beindítását is zászlajára tűzte. Ennek jegyében került sor a pénteki mini csúcsra Rómában, amelyen egy új növekedési csomaggal rukkolt elő az eurózóna négy meghatározó tagországa.

Mintegy 130 milliárd eurós, az uniós GDP egy százalékának megfelelő növekedési csomagot szeretne keresztülvinni az EU-n Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország, jelentette be péntek délután Mario Monti olasz miniszterelnök, miután a jövő heti EU-csúcsot előkészítő megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel és  Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel Rómában.

"A növekedés csak akkor állhat biztos lábakon, ha van fiskális fegyelem, utóbbit viszont csak akkor lehet fenntartani, ha a gazdaság növekszik és új munkahelyek keletkeznek" – tette hozzá Monti, azt azonban egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen növekedési intézkedésekre költenék a 130 milliárd eurót.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövő heti EU-csúcs a növekedés szempontjából "szilárdabb és hitelesebb" eredményt hoz majd, mint az előzőek. Emellett szerinte egy "olyan világos közép- és hosszútávú vízióra van szükség, amely a nagyobb integráció irányába mutat", fűzte hozzá. Bár részleteket nem közölt, nyilvánvalóan ide tartozik a fiskális unió, a bankunió vagy éppen a közösen kibocsátandó eurókötvények ügye is.

"Az eurókötvények hasznos eszközök lehetnek Európában, én ez irányba fogok dolgozni" – idézte Hollande-ot a Reuters a mai találkozó után. A francia elnök megjegyezte, hogy pénteken sikerült egy időtervet felvázolni az európai gazdasági integrációra, részletekbe azonban ő sem bocsátkozott. "Előrehaladást kell elérni annak érdekében, hogy helyreállítsuk a bizalmat az eurózónában és Európában" – jegyezte meg.

Angela Merkel német kancellár, aki az elmúlt években a költségvetési konszolidációt tekintette elsődleges célnak, most kiállt a növekedés mellett, és támogatásáról biztosította a 130 milliárd eurós csomagot. Ez egy olyan jel, amire most szükség van, mondta. Kifejtette azt is, hogy a négy ország támogatja valamiféle pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, a pénzpiacok ugyanis – mint fogalmazott – még nem vették ki elegendő mértékben részüket a válságkezelés költségeiből.

A mai mini csúcs előtt Monti már figyelmeztetett arra, hogy ha a jövő heti nagy EU-csúcson nem születik tartós megoldás az euróövezeti krízisre, akkor egyes tagállamoknak a "spekulánsok támadásainak eszkalálódásával" kell majd számolniuk. Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt hetekben mind a spanyol, mind az olasz államkötvénypiacon jelentősen emelkedtek a hozamok.

A nyomás csökkentése érdekében felmerült az a lehetőség is, hogy a jövőben ne csak az EKB, hanem az euróövezeti mentőalapok is vásárolhassák a bajba került tagállamok államkötvényeit – ebben a kérdésben egyelőre nincs egyezség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.