BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: A családbarát adórendszer növelte a gyermekvállalási kedvet

Az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az arányos, egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2010-ben a kormány hivatalba lépése után bevezetett egy olyan családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni – közölte az NGM. A gazdasági tárca hangsúlyozza, hogy „ennyivel több maradt a családoknál”.

„Ennek a családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a három gyermekesek reálkeresete” – emelik ki a közleményben.

Az arányos, munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszerben tehát bekövetkezett egy szemléleti váltás, amely szerint az állam a gyermek neveléséhez szükséges jövedelmet a családnál hagyja – írja az NGM.

Az NGM szerint mindezek hatására 2012-ben eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, így az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot.
 
A gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek – melyeknek fontos eleme a családi adókedvezmény – köszönhetően sikerült megállítani azt a születésszám csökkenést, amelyet a korábbi kormányok rendkívül hátrányos intézkedései előidéztek, zárul a közlemény.

A KSH tegnap kiadott gyorstájékoztatója szerint összességében az év első négy hónapjában 29 064 gyermek született, 1437-tel (5,2 százalékkal) több, mint 2011 azonos időszakában. Ugyanakkor a statisztikai hivatal azt is hozzáteszi, hogy a szökőnaphatástól megtisztított születésszám-emelkedés ennél kisebb mértékű, 4,3 százalékos volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.